AKINCILAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AKINCILAR

AKINCILAR FORUM
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 TELEGRAM'A DAİR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

TELEGRAM'A DAİR Empty
MesajKonu: TELEGRAM'A DAİR   TELEGRAM'A DAİR EmptySalı Mart 29, 2011 5:08 pm

GATA'da kobay Mehmetçik skandalı
29 Mart 2011 Salı, 01:41
GATA’daki 6 doktor, izin almadan 20 Mehmetçik’i kobay olarak kullandı.


'Bilimsel çalışma' adıyla da uluslararası kongreye sundu. GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda görev yapan 6 doktor, hareket bozukluğu hastası 20 Mehmetçik'i tanı koyma bahanesiyle kobay yerine kullandı. İzin almadan askerlerin beyinlerine yüksek elektro-manyetik alan uygulayan doktorlar, bu skandalı 'bilimsel çalışma' diye de uluslararası kongreye sundular.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA), askerler üzerinde skandal bir deney uygulandığı ileri sürüldü. Aralarında Balyoz tutuklusu Korgeneral Nejat Bek'in oğlu Tabip Binbaşı Semai Bek'in de olduğu 6 kişilik doktor grubunun, hareket bozukluğu hastası 20 Mehmetçik'i tanı koyma bahanesiyle kobay yerine kullandığı belirtildi. Hasta erlere yapılan işkence gibi tedavide ise Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu izni ile askerlerin 'yazılı onay formu' alınmadığı öne sürüldü.

Kamerayla kaydettiler

GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda görev yapan doktorların, 'tanı' için Mehmetçik üzerinde deney yaptığı iddiaları tartışmaya neden oldu. Tıp dilinde 'diskinezi' olarak adlandınlan hareket bozukluğu hastalığının, beyindeki anormal elektriksel aktiviteler sonucunda açığa çıkan istemsiz hareketlerle kendini gösterdiği öğrenildi. Deneye tabi tutulan askeler tek tek kameraya kaydedilirken, uygulama sırasındaki her hareketinin takibi yapıldı. Uzmanlardan alınan bilgiye göre görüntülerdeki askerler için de 'diskinezi' tanısı konulması için bazı çalışmalar yapılıyor. Erlerin beyinlerine yüksek elektro-manyetik alan uygulandığı belirtilirken, bu uygulamanın tıp literatüründe yeri olmadığı ileri sürüldü. Ayrıca bu çalışmanın ciddi sara nöbetleri ve ölümlere yol açabilecek yan etkileri olduğu ifade edildi.

Etik kurul onayı yok

GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Odabaşı, Yrd. Doç. Dr. Semai Bek ve Prof. Dr. Yaşar Kütükçü'nün gözetiminde hasta erler üzerinde yapıldığı belirtilen deneyin 'bilimsel çalışma' adı altında gösterildiği belirtildi. Bu tarz deneyler için hasta askerlerden herhangi bir onay alınmadığı gibi, Sağlık Bakanlığı Etik Kurul izni alınmadığı da ileri sürüldü. 2008 yılına ait olduğu belirtilen görüntüleri değerlendiren uzmanlar, deney hayvanlarında bile yapılmasının etik kurul izni gerektirdiği bu tehlikeli deneylerin askerler üzerinde yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Emir komutayla olmaz

Görüntülerde erlerin beyinlerine yüksek elektro-manyetik alan uygulanıyor. Askerlerin beynine uygulanan manyetik etki sonucu kas katı kesildiği görülüyor. Hatta bazı askerlerin adını dahi söyleyemeyecek şekilde konuşamaz hale geldiği bizzat görüntülerden anlaşılıyor. Beyinlerine uygulanan manyetik alan ile hasta erler, sandalyeden düşecek hale geliyor. Uzmanlar, bu cihazın kullanılabileceği tıbbi durumların sınırlı olduğunu ve kesinlikle bir hastalığın provoke edilmesini sağlamak amacıyla kullanılamayacağına dikkat çekti. Hasta izni olmadan 'emir komuta zinciri' içinde hiçbir itiraz hakkı olmayan erlere asla bu tarz bir deneyin yapılamayacağı vurgulandı. Bu çalışmanın cihazın üretim ve kullanım kurallarına da aykırı olduğu belirtildi. Bu hastalığı olan askerlere TMS olarak tanımlanan bu uygulamanın yapılmasının 'insanlık dişi olduğu söylendi.

Bilimsel çalışma diye sundular

Ne kadar askerin bu deneye maruz kaldığı tam olarak bilinemezken hasta erlerden 20 tanesine ait sonuçların uluslararası bir kongrede sunulduğu ortaya çıktı. Bu deney, GATA Nöroloji Ana Bilim Balı Başkanı Odabaşı ve Yrd. Doç. Dr. Bek tarafından 12-15 Eylül 2009 tarihinde İtalya'nın Florence kentinde yapılan Dünya Nöroloji Kongresinde 'bilimsel bir çalışma' adı altında sunuldu.

Sağlık Bakanlığı'nın onayı yoktur

İddialar üzerine aradığımız Semai Bek'in Amerika'da olduğu ve Ağustos ayında geleceği ileri sürüldü. GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Odabaşı ise BUGÜN'e yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu onayı olmadığını doğruladı. Sadece GATA Etik Kurulu onayı olduğunu söyleyen Odabaşı, askerlerden de gerekli izinlerin alındığını öne sürdü. Odabaşı şöyle devam etti:

"Askerlik yapamazlar"

"O manyetik uyaran elektrikli bir uyaran değildir. Ağrısızdır ve tedavide de kullanılır. Bizdeki 20 hastanın 3'ünde de sara nöbetlerini tetiklemiş. Uygulayıcısı ben değilim ama klinik şefi benim ve bilgim dahilinde 6 doktorun çalışmasıdır. Günlük rutin pratikte uygulanan bir yöntemdir Hasta görüntüleri bilmeyen biri tarafından seyredilirse dramatik olabilir. Nöbeti görülünce bunların askerlikle ilişiğini kesiyoruz. Bu tedavi değil tanı aşamasında bir çalışma. Deneysel bir çalışma değil. 3 hasta bu nöbet benzeri şeyler tetiklenince bunlar ilginç bir gözlemdir. Onun için kongrede literatüre katkıda bulunmak için sunulmuştur. Yurtdışındaki benzer çalışmalar da refere edilmiştir. Bu askerler daha sonra ilişkileri kesilip evlerine gönderildi. Tabi ki bunlar askerlik yapamaz zaten. Bunlar etik kurul onaylı bilimsel çalışma. Bunların bir şeyi yok yani."

Yönetmelikteki madde ne diyor?

Klinik Araştırmalar Hakkındaki Yönetmelik'in 'Kısıtlıların araştırmaya iştirak etmeleri' başlığında düzenlenen 9. maddesi şöyle: "Yoğun bakımdaki hastalar, askeri görevini yapan er ve erbaşlar dahil olmak üzere 22/11/2001 tarihli ve 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 405 ila 408'inci maddelerinde tanımlanan kısıtlılık halleri kapsamındaki kişiler üzerinde araştırma yapılamaz." Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre ise insan üzerinde yapılacak her türlü araştırma için, profesörlerden oluşan bağımsız etik kurulunun iznine ihtiyaç olduğu vurgulandı. Türkiye Biyoetik Derneği uzmanları da bağımsız etik kurul onayı olmaksızın insanlar üzerinde araştırma yapmanın uluslararası anlaşmalar gereği mümkün olmadığına dikkat çekti.

Asker üzerinde araştırma yasaktır

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, askerler üzerinde hiçbir araştırmanın mümkün olmadığını açıkladı. Prof. Dr. Hakeri, "Klinik Araştırmalar Hakkındaki Yönetmelik'in 9. maddesi gereği er ve erbaşlar üzerinde tıbbi araştırma yapmak yasaktır" dedi.

Hastanın rızası alınmalı

Bu konudaki yasanın açık olduğunu söyleyen Hakeri şu ifadeleri kullandı: "Ancak, tüm yöntemler kullanılmış ve çözüm bulunamamışsa hastanın rızası alınarak herhangi bir ilaçla hastalığın giderilmesi için deneme yapılabilir."

BUGÜN GAZETESİ
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

TELEGRAM'A DAİR Empty
MesajKonu: Geri: TELEGRAM'A DAİR   TELEGRAM'A DAİR EmptySalı Nis. 05, 2011 6:06 pm

[table:eddf width="605" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"][tr][td:eddf class="haberbaslik"]Beyne Müdahale ve Ahlaki Anlayışlar

[/td][/tr][tr][td]<table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">

<tr>
<td id="haberesim" valign="top" width="290">[img(281,211)]http://rsm.haber365.com/H/1302008069_37_beyin.jpg[/img]</td>
<td valign="top">05.04.2011


</td></tr></table>[/td][/tr][tr][td:eddf class="haberozet"]
Beynin belirli bir bölümüne elektromanyetik dalgayla
müdahalenin, kişilerin başkaları hakkındaki ahlaki anlayışlarının değişmesine
yol açabileceği açıklandı.
[/td][/tr][tr][td:eddf class="habericerik"]

Daha önceki araştırmalar beynin, sağ temporoparietal
kavşağı denilen bölümünün bir kişinin başka bir kişinin niyeti, düşünceleri ve
inançları hakkında düşündüğünde çok etkin hale geldiğini
göstermişti.

PNAS dergisinde yayımlanan araştırmada, Massachusetts
Teknoloji Enstitüsünden Liane Young ve ekibi, verilen elektrik akımıyla beynin
bu bölümünün faaliyetini bozdu.

Araştırmacılar, Transcranial Magnetic
Stimulation-TMS" (Kafaiçi Manyetik Uyarım) adı verilen, zihinsel süreçlerin
incelenmesinde kullanılan ve sinir hücrelerinin geçici olarak normal çalışmasını
engelleyen bir teknik kullandı.

Akımın oluşturduğu manyetik alanda 25
dakika kalan gönüllülere farklı hikayeler okutuldu ve onlardan bu hikayelerdeki
kişilerin ahlakını 1’den (kınanması gereken bir eylem) 7’ye (kabul edilebilir
bir eylem) kadar değerlendirmeleri istendi.

Manyetik alanda kalan
kişiler, hikayede hiçbir kınanacak eylem görmedi. Araştırmaya katılan
gönüllülerin başkalarının niyetlerini (örneğin bir cinayet girişimi) anlama ve
bununla ilgili karar alma ya da durumu değerlendirme becerisinin etkilendiği
belirlendi.

Liane Young, sağ kulağın arkasındaki bu bölümün ahlaki
değerlendirmelerde önemli rol oynadığını, daha önce, ahlakın beyinle ilgili çok
karmaşık bir sürecin sonucu olduğunun düşünüldüğünü ve sadece bir dalgayla
ahlaki değerlendirmenin değiştirilebilmesinin şaşırtıcı olduğunu
belirtti.


[/td][/tr][/table]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TELEGRAM'A DAİR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» türkiyey dair bir ropörtaj
» ESAS HASMIN TESBİTİNE DAİR
» GÜZEL DİŞLERİ GÖRMEYE DAİR
» İŞGALCİ AMERİKA ÖLÜM VADİSİNDE GÖMÜLDÜ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AKINCILAR :: SERBEST KÖSE :: Diğer Bölümlere Uymayan Konular-
Buraya geçin: