AKINCILAR AKINCILAR FORUM |
|
| AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
AZYA Admin
Mesaj Sayısı : 2611 Reputation : 38 Kayıt tarihi : 27/03/10
| Konu: AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI Perş. Ekim 14, 2010 3:08 pm | |
| Cümlemizin Haberi OIlsun-Süleyman Yağız
13.10.2010
--------------------------------------------------------------------------------
Tayyip Bey’in dilinden düşürmediği “ileri demokrasi” anlayışının ne anlama geldiği giderek daha iyi anlaşılıyor. TBMM’de yapılan “Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimi” bu açıdan çok çarpıcı bir kanıt oluşturuyor.
--------------------------------------------------------------------------------
Tayyip Bey’in dilinden düşürmediği “ileri demokrasi” anlayışının ne anlama geldiği giderek daha iyi anlaşılıyor. TBMM’de yapılan “Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimi” bu açıdan çok çarpıcı bir kanıt oluşturuyor.
Olayı özetlemekte yarar var: Anayasa’nın değiştirilen 146’ncı ve Geçici 18’inci maddeleri uyarınca Anayasa Mahkemesi’ne üyelik için Sayıştay’da seçim yapılmış; Rıdvan Güleç 40, Cavit Özkahraman 35, Hicabi Dursun 28 oy almıştı. TBMM bu üç adaydan birini Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi olarak belirleyecekti.
TBMM’de 6 Ekim 2010 Çarşamba günü yapılan ilk tur seçimlerde Sayıştay’da en az oy alan Hicabi Dursun’a 259, Rıdvan Güleç’e 5, Cavit Özkahraman’a ise 3 oy verildi. Dursun ilk turda alınması gereken 367 oya ulaşılamadığı için ikinci tur oylama yapıldı. İkinci turda Dursun 263, Güleç ile Cavit Özkahraman ise birer oy aldı.
Dursun ikinci turda gereken 276 oyu alamadığı için üçüncü tur seçimlerine geçilmesi gerekiyordu. Üçüncü tura en çok oy alan iki aday girecekti. Ancak en çok oy alan adayın biri belliydi ama, ikincisi belli değildi. Zira iki aday da birer oy almıştı. Böyle bir durum oluştuğunda ne yapılacağına ilişkin ise hiçbir düzenleme yoktu. AKP, Anayasa değişikliğini alelacele yaptığı için, olası böyle bir durumu atlamıştı.
***
Bunun üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Meral Akşener, çalışmalara 10 dakika ara verdi. Ara 10 dakikadan uzun sürdü. Aradan sonraki oturumu ise Akşener yerine TBMM’nin AKP’li Başkanvekili Nevzat Pakdil açtı. Ve Pakdil, ikinci tur oylamayı tekrarlayacağını söyledi.
Oysa Pakdil’in buna hakkı bulunmuyordu. Zira, ortada böyle bir düzenleme yoktu. Fakat, muhalefet partilerinin itirazlarına karşın oylamayı tekrarladı. Tekrarlanan ikinci tur seçimde Hicabi Dursun 190, Rıdvan Güleç 31, Cavit Özkahraman 8 oy aldı. Böylece ikinci turda en çok oy alan iki aday belirlenmiş oldu.
Fakat Dursun gereken 276 oyu, tekrarlanan ikinci turda da alamayınca üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü tura, birinci sırada en çok oy olan Dursun ile ikinci sırada en çok oyu alan Güleç katıldı. Üçüncü turda nitelikli çoğunluk (367) ya da salt çoğunluk (276) gerekmiyordu. En çok oy almak yeterliydi. Dursun da 256 AKP’linin oyunu almış, dolayısıyla seçilmişti.
***
E peki, bu neyi gösteriyor? Bir: Sayıştay Genel Kurulu’nda en çok oy alan adaya hükümetin itibar etmediğini… AKP’liler, Sayıştay’da en çok oy alan Güleç yerine hükümetin istediği Dursun’u seçmişti… Dolayısıyla hükümetin dediği olmuştu… Sayıştay’da yapılan seçimin ise hiçbir anlamı kalmamıştı…
İki: Pakdil’in, Akşener’in yerine oturması zaten tartışmalı bir durumdu. Üç: Pakdil’in, ikinci adayın tespiti için ikinci turu tekrarlama hakkı bulunmuyordu. Çünkü buna ilişkin Anayasal ve yasal hiçbir düzenleme yapılmamıştı.
Dört: Yeni bir durum ortaya çıkmıştı. TBMM Başkanlık Divanı’nın toplanarak bir karar vermesi gerekiyordu. Ama Nevzat Bey, buna gerek duymamıştı. Belli ki, hükümetten veya bir AKP ileri geleninden gelen telkin, uyarı ve sair neyse ona uymuştu. (Kimseden bir şey gelmediyse bile nasıl olsa kendisi de bir AKP ileri geleniydi. Kendi telkinine uymuş da olabilirdi.)
Beş: Bu durum, Meclis’in, AKP’liler tarafından ne kadar keyfi olarak yönlendirilip yönetildiğini bir kez daha ortaya koyuyordu. Ama gariptir ki, Tayyip Bey, bunun adına inadına, “ileri demokrasi” diyordu!!!
Böyle bir oylamada “millî irade”nin tam olarak yansıyabilmesi için nitelikli çoğunluğun (367) aranması gerekiyordu. Zira o zaman iktidar partisi, muhalefet partileriyle anlaşma, uzlaşma ihtiyacını duyacaktı. Ve sonunda iktidarın dayattığı değil, iktidarıyla muhalefetiyle millî iradenin bütününün ortak adayı seçilmiş olacaktı. Ama AKP, “millî irade” denilince sadece kendilerine oy verenleri anlıyor.
Sözün özü ve sonu: AKP’nin, bırakınız demokrasiyi ileri götürmesini, mevcudunu bile yiyip bitirmek üzere olduğu bir süreci yaşıyoruz! Cümlemizin haberi olsun!!!
| |
| | | AZYA Admin
Mesaj Sayısı : 2611 Reputation : 38 Kayıt tarihi : 27/03/10
| Konu: Geri: AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI Perş. Ekim 14, 2010 3:12 pm | |
| Nihayetinde ne olacak?
Amerikancı demokratik vesayet sistemi için, müslümanlar Anayasa mahkemesinde oy kullancaklar.
Bu sayaede, Ofer'ler istedikleri gibi galaportlayacakalr.
Mayınlı arazilerin israil'e peşkeş çekilmesine itiraz eden kalmaycak.
Müslüman kardeşler çalışıyor canım.
İyi oldu şu alevilere de kemalistlere de, bak AKP adamı böyle oyar işte.
Yaşasın şeriat.
Şimdi artık, kızlarımız, başını örtmüş kıçını açmış olarak üniversiteye de giderler, kamusal alanda iş de bulurlar. İslam geliyor islam, kim engelleyebilir?
Hani, unsur üstü mana canım... | |
| | | AZYA Admin
Mesaj Sayısı : 2611 Reputation : 38 Kayıt tarihi : 27/03/10
| Konu: Geri: AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI Paz Ekim 17, 2010 3:11 pm | |
| Bakanlık bazı adayları çekilmesi için tehdit etti
GÜNCEL. Pazar, 17 Ekim 2010 09:38 Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin'den HSYK seçimi bombaları...
Anayasa referandumunda evet için çalışan derneklerden Demokrat Yargı’nın Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin, HSYK seçimi nedeniyle Adalet Bakanlığı’na ağır suçlamalar yöneltti. Cemaatler ve hükümet yanlısı avukatların hâkim ve savcıları etkilemeye çalıştığını ileri süren Ertekin “Yaklaşık 2 bin kişi sahada bakanlık için çalıyor” dedi.
Anayasa değişikliği doğrultusunda hakim ve savcılar bugün HSYK üyeliği seçimi için sandık başına giderken referandumda “Evet” yönünde kampanya yürüten Demokrat Yargı Derneği’nden sürpriz bir çıkış geldi. Referanduma kadar AKP’nin yargı politikalarına büyük ölçüde destek veren Demokrat Yargı Derneği’nin Eşbaşkanı ve Beypazarı hakimi Orhangazi Ertekin, Adalet Bakanlığı’nın kendi bürokratlarının da içinde olduğu listeyi seçtirmek için 2 bin kişiyle sahada çalışma yürüttüğünü ve hakim savcılar üzerinde baskı kurduğunu söyledi. Ertekin, bakanlığın listesinin seçimi 10-0 kazanma ihtimali olduğunu belirterek “Bu onların pirus zaferi olacak. Kazandıkları gün kaybedecekler” dedi. Ertekin, bakanlığın bazı adayları çekilmeleri için tehdit ettiği, bazı hakim ve savcılara ise çeşitli vaatlerde bulunduğunu iddia etti. Ertekin, seçim sürecinde yaşananlara ilişkin iddialarını VATAN’a şöyle açıkladı:
DEĞİŞİKLİĞİN RUHUNA AYKIRI
Adalet Bakanlığı bürokratlarının adaylığı meselesini yargı bağımsızlığı açısından yargı geleceği açısından problem yapan bizdik. Bunu bildiri yayınlayarak da duyurduk. YARSAV’ın da bizi destekleyeceğini umuyorduk ama YARSAV hazırladığı listeyle Adalet Bakanlığı’na muhalefetin unsurlarını terk etti. Çünkü kendisi de bürokrat aday gösterdi. Bakanlık ile YARSAV benzer üslupla seçim sürecini örgütlediler. Her ikisi de liste dayattılar. Bürokratların bu süreçte Anayasa değişikliğinin ruhu gereği aday olmamaları gerekir. Türkiye sınırları dışına çıkarsanız bürokratların hâkim sayılmasını açıklayamazsınız. Hem hâkim hem bürokrat olması ancak Türkiye’de olur. Hâkim-savcıyı, hakim-savcı yapan mahkeme kürsüsüdür. Türkiye’de bürokratlar hâkim olarak sayılıyor hukuken. Ama siyaseten hakimlerle bürokratlar arasında mesafe olduğu fark edilmiyor.
BAKANLIĞIN ÖNÜ AÇILDI
HSYK süreci Adalet Bakanlığı’nın kendi hiyerarşisinin iş gördüğü kulis yaptığı bir ortam oluşturdu. Bir yandan YSK propaganda yasağı koydu, bu yasak etki gösterdi ve adaylar suskunlaştı. Buna karşılık bu yasak bakanlık listesine hiçbir etki göstermedi. Çünkü bakanlık listesi kulislerle iş görüyordu. Geleneksel olarak makine gibi çalışan bürokrasinin çok işine geldi bu yasak. Onlar işlerini komisyonlarla, başsavcılarla yürüttüler. Yukardan aldıkları her kararı aşağı doğru ilettiler.
TEHDİT, TEKLİF VE VAATLER
Şu anda bini yargı içinden toplam 2 bin kişi etrafa yayılmış durumdalar. Komisyon başkanları, başsavcılar, tetkik hâkimler, müfettişler bakanlık bürokratlarının adaylığı için çalışıyor. Buna cemaatler, hükümet yanlısı avukatlar da eklenmeli. Şu an sahada tabandaki her tür eğilimi yönetmeye çalışıyorlar. Bunlar muhafazakar tabandakilerin aday olmalarını engellediler. ‘Vebal altında kalırsınız, bölen olmayın, YARSAV gelecek’ diye korkutuyorlar. Bunun yanı sıra kimilerini de ‘Seni başsavcı, komisyon başkanı yaparız, lojman veririz, tayinini yaparız’ diyerek etkiliyorlar. Üstü kapalı tehditler ileri sürüyorlar.
BOĞMAYA ÇALIŞIYOR
12 Eylül’deki halkoylamasına kadar sivilleşme, demokratikleşme diyen adamlar şimdi bürokratları eliyle bu sivilleşme ve demokratikleşme adımlarını boğmaya çalışıyorlar. Ve bu yaklaşık 2 aydır devam ediyor. Ne yazık ki bu kamuoyuna duyurulmadı, basında da yer almadı.
DİKTAYA KARŞI DEĞİLLER
Bursa’daki üyelerimiz bakanlık bürokratlarının adaylığını destekledikleri için ayrıldı. Bir yönetim kurulu üyemiz onlar ayrılmadan önce yaptığımız bir toplantıda “Bizim derdiniz diktaydı. O yüzden Anayasa değişikliğine ‘Evet’ dedik. Kimin diktası olduğu önemli değil. Ama siz ‘Kemalist dikta’ derken diktaya değil, Kemalizm’e karşı mücadele ediyormuşsunuz” dedi. O yönetim kurulu üyemiz bunu dedikten sonra bunlar ayrılıp gittiler.
RAPOR YAZACAĞIM
Bu sürece etki eden tek bir cemaat yok. Cemaatler var. Ben kiminle ne görüşme yaptıysam hepsini yazacağım raporda belirteceğim. Bu süreçte YARSAV’la ve hatta HSYK adayı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur’la bile görüştüm. Planlarını, projelerini biliyorum.
“YÜZLERCE KİŞİNİN KATILDIĞI YEMEKLER DÜZENLENİYOR”
Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kemal Şahin de Bakanlığın gayri resmi listesinin adliyede herkesin elinde olduğunu belirterek “Bugün birçok yerde yargı camiası şunu biliyor ki, Adana, Mersin, Antalya, Bursa,gibi şehirlerde yüzlerce hakim savcının katıldığı yemekler düzenleniyor. Bunu çoğunlukla komisyon başkanları ve başsavcılar düzenliyor. Bu yemekler bakanlık bürokratlarını desteklemek için yapılıyor” dedi. Şahin, Anayasa’daki propaganda yasağını genişleten YSK’nın büyük vebal altında olduğunu da belirterek “Bakanlık serbestçe propaganda yapıyor ama diğer adaylar konuşamıyor” diye konuştu. Şahin, Bakanlığın tavrı karşısında Anayasa’da evet dedikleri için pişman olmadıklarını da açıkladı.
(Vatan)
| |
| | | GÖLGE
Mesaj Sayısı : 1231 Reputation : 36 Kayıt tarihi : 16/05/09
| Konu: Geri: AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI Paz Ekim 17, 2010 3:25 pm | |
| [size=18]Gectigimiz Hafta Ofer in ,Liderlerle ilgili Finanasman projesinden vazgecebilecegi,parasinin tukendigi yolunda haberler basina verilmisti.
Bunlarin ya yolsuz kalip, biraz yemlenme ihtiyacinda oldugunu dusundum,yada bu haberin iktidara uyari niteligi tasidigini..
Tabi Ofer yada SOROS Finansmaninin muhtelif boyutlari var.Ancak en dikkati ceken yani,Basin ve STK ile Iktidar partilerini finanse etmeleri.
Ülkemizde Bu finansman kaynaklarindan ne kadar faydalandigini ve netür faydali isler yaptiklarini bir ögrenebilsek,meselede,yapilan ve ypilmak istene daha net ortaya cikabilir.
Nede olsa Para meselesi girince ise,Bazi cevreler suskun kaliyor....[/size] | |
| | | AZYA Admin
Mesaj Sayısı : 2611 Reputation : 38 Kayıt tarihi : 27/03/10
| Konu: Geri: AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI Ptsi Ekim 18, 2010 9:58 am | |
| Karşınızda AKP’nin HSYK’sı! 18.10.2010 - 07:55 Yazdır Arkadaşına gönder HSYK adli ve idari yargı seçimlerinin resmi olmayan sonuçları belli oldu. Yeni HSYK’nın neredeyse tüm üyeleri Adalet Bakanlığı listesinden.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçim sonuçları belli oldu. Yeni Kurul üyelerinin neredeyse tümü Adalet Bakanlığı’nın, başka bir deyişle AKP’nin listesinden.
10 bin 471 hakim ve savcının oy kullandığı HSYK seçimleri için 167 hakim ve savcı aday oldu. Adli yargıda 7 asil, 4 yedek olmak üzere 11 ismi belirlemek için tüm illerde, idari yargıda ise 3 asil, 2 yedek ismi belirlemek için 25 ilde yargı mensupları tarafından oy kullanıldı.
Henüz YSK tarafından resmi olarak onaylanmamış sonuçlara göre, adli yargıda 6742 oyla İbrahim Okur, 6387 oyla Teoman Gökçe, 6153 oyla Nesibe Özer, 6120 oyla Ömer Köroğlu, 6017 oyla Hüseyin Serter, 5990 oyla Ahmet Kaya, 5408 oyla İsmail Aydın, 5253 oyla Harun Kodalak, 5101 oyla Celal Avar, 4814 oyla Ali Öztürk ve 4798 oyla Hayrettin Türe başı çeken isimler oldu.
İdari yargıda ise, 867 oyla Ahmet Berberoğlu, 852 oyla Birol Erdem 817 oyla Resul Yıldırım, 650 oyla Halil Koç ve 560 oyla İbrahim Topuz asil ve yedek listeyi oluşturdu.
Bakanlık listesi kazanan listesi! Seçimler öncesinde Adalet Bakanlığı'nın adliyelerde bir liste gezdirdiği ve "Bizim listemiz bu, bunu destekleyin" dediği öne sürülmüş ve listedeki isimler YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan tarafından açıklanmıştı.
Adalet Bakanlığı listesinde adı geçen 11 adayın tümü, adli yargı seçimlerinde asil ve yedek liste içine giren yukarıdaki 11 isim arasında yer aldı. İdari yargıda ise Bakanlık listesindeki dört ismin de ilk beş kişi arasında yer aldığı dikkat çekti.
YARSAV’ın desteklediği adaylardan hiçbirinin seçilemediği görüldü.
Çekilecekleri söylenmişti ama… Geçtiğimiz günlerde Bakanlık listesinden bazı adayların adaylıktan çekildiklerine dair haberler yayıldığı belirtilmiş, ancak ilgili adaylar böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getirmiş, yapılanların bir komplodan ibaret olduğunu savunmuştu.
Bu iddialarda adı geçen Teoman Gökçe, Hüseyin Serter ve Celal Avar’ın HSYK seçimlerinde ilk sıralarda yer aldığı dikkat çekti.
Bakanlık listesinde yer alan Yargıtay 10. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Dr. Teoman Gökçe, Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Köroğlu, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Serter, Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya, Edirne Hâkimi İsmail Aydın, Ankara Cumhuriyet Savcısı Harun Kodalak ve İzmir 7. Asliye Hukuk Hakimi Ali Öztürk; idari yargıda Danıştay 6. Dairesi Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem AKP’ye yakınlığı ile bilinen isimler arasında anılıyor. Bunlar dışındaki bazı yeni HSYK üyeleri ise kimi yönleriyle öne çıkıyor.
Müsteşar yardımcısı ilk sırada! İbrahim Okur, açıklanan sonuçlara göre adli yargı listesinde en çok oyu alarak birinci sırada yer aldı. Bakanlık listesinin bir numaralı ismi olan Okur, 2008’den beri Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyor. 2007-2008 yılları arasında Personel Genel Müdürlüğü, 2004-2007 yılları arasında Personel Genel Müdür Yardımcılığı, 2002-2004 yılları arasında Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, 1996-2002 yılları arasında Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimliği görevlerinde yer alan Okur’un hukuk öğreniminin yanı sıra Harp Akademileri Komutanlığı Millî Güvenlik Akademisi diplomasına sahip olduğu ve Genelkurmay Başkanlığı’nda altı ay süreyle kurs gördüğü de dikkat çekiyor.
Hatırlanacağı üzere, Okur’un HSYK adaylığı oldukça tepki toplamıştı. Yargı çevreleri tarafından HSYK listesinin Okur tarafından hazırlandığı belirtilmiş, hatta Okur’un cumhurbaşkanı kontenjanından Kurul’a atanabileceği söylenmişti. Okur tarafından hazırlandığı düşünülen Bakanlık listesinin seçilmesi halinde yargının tamamen yürütme tarafından şekillendirileceğinden endişe edilmişti.
Çeber davasının mahkeme başkanı da seçildi! HSYK’ye seçilen tek kadın üye olan Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Özer de Bakanlık tarafından desteklenen adaylardan. Çeşitli illerde hakimlik ve Eyüp Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinin ardından 2007 yılında şimdiki görevine başlayan Özer’in, Engin Çeber davasında mahkeme başkanı olması dikkat çekiyor.
Özer, duruşma sırasında, sanık avukatlarının ifadelerine ilişkin Engin Çeber'in yakınlarının "İşkenceye methiye düzülmesine izin veremezsiniz" diyerek mahkeme başkanına tepki göstermesinin ardından, "Savunmayı dinlemek zorundayım, sıranızı bekleyin" diye cevap vererek Çeber’in yakınlarına mahkemeden çıkarma uyarısında bulunan mahkeme başkanı. Özer’in, sanık avukatlarının savunma için süre istemesi üzerine duruşmayı ertelediği biliniyor.
Ateist forumu kapattıran savcı da listede! Bakanlık tarafından desteklenen isimler arasında yer alan Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar’ın adı ise İslam dinine ve peygamberine hakaret ettiği gerekçesiyle bir atesit foruma açılan dava ile duyulmuştu. Avar, söz konusu siteyi ve site yöneticilerini araştırmış, ayrıntılı bir iddianame hazırlamıştı. Sitedeki ifadelerin kışkırtıcılığına dikkat çeken Avar, ifade özgürlüğü sınırlarını aştıkları gerekçesiyle, site yöneticilerinin dini değerleri aşağılama suçundan cezalandırılmasını talep etmişti.
Avar, ayrıca Doğan Grubu hakkında Hürriyet ve Milliyet’e kâğıt ithalatı sırasında küçük yatırımcının zarara uğratıldığı iddiasıyla açtığı soruşturmayla da gündeme gelmişti.
Ergenekon’dan dinlenmiş! Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hayrettin Türe, adli yargı listesinde 4. yedek olarak bulunuyor. Türe’nin Türk Devletleri topluluklarının 2000 yılında Samsun, 2007 yılında Azerbaycan Bakü'de düzenlenen toplantılarında hukuk komisyonunda delege olarak görev aldığı biliniyor.
Türe’nin dikkat çeken özelliği ise Ergenekon kapsamında Doğu Perinçek davası ile ilgilenmesi. Türe’nin Perinçek davasında yargıçlık yaptığı biliniyor.
Eski Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Türe’nin adı, mahkemenin kararıyla dinlenen ve işyerinde ortam dinlemesi yapılan yargı mensupları arasında anılıyor.
(soL - Haber Merkezi)
| |
| | | | AKP ANAYASA MAHKEMESİNİ ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLADI | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|