Intelligence Online : Gülen CIA'in Favori İmamı - Maxime Azadi
Yemen’de de benzer faaliyetler ortaya çıkmıştı.
ANF’de 6 Mart 2011 tarihinde yayınlanan “Gülen Cemaati Yemen'de neyin peşinde?” başlıklı haberde Yemen’de Temmuz 2009 yılında Gülen Cemaati’ne bağlı bir kişinin CIA bağlantılı olduğu gerekçesiyle El Kaide’nin saldırısın uğradığı kaydedilmişti.
Intelligence Online : Gülen CIA'in Favori İmamı
Maxime Azadi - ANF
Açik Istihbarat'in Resmi
E-Posta Grubu
AçikIstihbaratTürkiye'ye Üye Olun
www.acikistihbarat.com 23.03.2011
Dünya genelindeki istihbarat servislerinin faaliyetlerini yakından takip eden Intelligence Online, Gülen tarikatının Amerikan istihbarat servisleri ile geniş ilişkilere sahip olduğunu belirterek, Gülen’in neden CIA’nın “favori imamı” olduğuna açıklık getirdi.
Türkiye’deki birçok siyasi operasyon arkasındaki güç olduğu ve devlet kurumlarına geniş bir şekilde sızdığı yönündeki şüphelerin odağı olan Fethullah Gülen Tarikatı’nın uluslar arası alandaki CIA bağlantıları da ortaya çıktı.
Fethullah Gülen Tarikatı bugün dünya genelinde en az 600 okulu yönetiyor ve 4 milyonu aşkın üyesinin bulunduğu belirtiliyor. Başta Rusya ve bazı Arap ülkeler olmak üzere birçok devlet bu tarikatın faaliyetlerini yakından izliyor.
Rusya’da sert yasaklar getirilirken, Suudi Arabistan’da da tarikatın açık faaliyet yürütmesine izin verilmiyor. Avrupa ülkeleri de zaman zaman bu tarikatın okullarını mercek altına alıyor. Birer asimilasyon merkezleri olarak çalışan okullarda, Türkçü bir anlayış altında örtülü bir ırkçılık aşılanıyor.
WASHINGTON’A HİZMET EDEN ILIMLI İSLAM
İstihbarat servislerinin faaliyetlerini yakından takip eden Fransız Intelligence Online dergisi (eski İstihbarat Dünyası) göre 11 Eylül 2001 saldırılarından kısa bir süre sonra Pensilvanya’ya yerleştirilen Gülen tarikatının Amerikan istihbaratı ile geniş ilişkileri var.
Yazılı baskısı da olan site, “İmam Washington’un cihatçı grupların etkisine karşı koymasına hizmet eden ılımlı bir islamı vaaz ediyor” diye kaydediyor.
DİNİ KOMANDOLAR
Gülen Tarikatı’nı “dini komandolar” şeklinde tanımlayan Paris merkezli Intelligence Online, 1990’lı yıllarda Gülen hareketi üzerine birçok soruşturmayı bizzat takip eden eski MİT İstanbul sorumlusu Nuri Gündeş’in Aralık’ta yayınlanan kitabına da dikkat çekti. Gündeş, 1990’lı yıllarda tarikata Kırgızistan ve Özbekistan’daki okullarda 130 CIA ajanının bulunduğunu belirtiyordu.
Yemen’de de benzer faaliyetler ortaya çıkmıştı.
ANF’de 6 Mart 2011 tarihinde yayınlanan “Gülen Cemaati Yemen'de neyin peşinde?” başlıklı haberde Yemen’de Temmuz 2009 yılında Gülen Cemaati’ne bağlı bir kişinin CIA bağlantılı olduğu gerekçesiyle El Kaide’nin saldırısın uğradığı kaydedilmişti.
Intelligence Online, 1998 yılından beri ABD’de yaşayan Gülen’in 2008 yılında CIA’nın iki emektarı olan Graham Fuller ile George Fidas’ın desteğiyle ikamet izni aldığına işaret ediyor. Fuller, Kabil’de eski istasyon şefi iken, Fidas ise CIA’dan Analiz ve Prodüksüyon Direktörü olarak emekli olmuştu.
Fransız site, Gülen’in Citizenship & Immigration Services’teki (Vatandaşlık ve Göç Dairesi) davasında Amerikan yönetimi temsilcilerinin de cemaatin CIA ile olan ilişkileri konusundaki “şüpheleri” dile getirdiğini hatırlatıyor.
İSLAMİ DİPLOMASİ
Gülen’in hareketinin merkezini on yıl önce Pensilvanya’daki küçük Saylorsburg kentine yerleştirdiğini vurgulayan Intelligence Online, şunları kaydetti:
“Fethullah Gülen, Müslüman dünyasında Amerikan diplomasisine çok yakın pozisyonları savunuyor.
Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan birkaç yıldır Tahran ile yakınlaşma siyaseti yürütürken, Gülen Tahran’a karşı çok eleştirel duruyor. Ankara’nın desteklediği Türk İslami STK’sı olan IHH’nın Mayıs 2010’da İsrail’in Gazze ambargosunu kırmak teşebbüsüne de tepki gösterdi. Uzun zamandır Orta Asya ve Afganistan’da bulunan (Gülen’in) örgütü bir süre önce Müslüman Afrika ülkeleri ile Avrupa’da da gelişti. Eylül 2009’da hareket, Villeneuve-Saint-Georges’da (Paris’in Val-de-Marne bölgesinde) Educactive adlı özel bir kolej açtı.”
CIA’NIN MÜDAHELESİ İLE İKAMETİNE İZİN VERİLDİ
Ilımlı bir İslam ve dinler arası hoşgörüyü öğütleyen Fethullah Gülen tarikatının kendi davalarına çekmek için fundamentalist militanlarla da ilişki kurmaktan çekinmediğini belirten Intelligence Online,
“Organizasyonun sahip olduğu önemli mali imkanlar, dönmeyi (din/düşünce değiştirme) kolaylaştırıyor.
Ama bu uygulama risksiz değil: 2003’te hareketin Malawi’deki bir okulunda çalışan beş öğretmen, belirsiz uluslar arası cihatçılarla ilişki kurduğu için tutuklandı ve Guantanamo’ya götürüldü. Bir yıl sonra komşu Botswana’da örgütün bir ücretli çalışanı aynı akibete uğradı. Bu iki olay başlangıçta Fehtullah Gülen ve müritleri karşısında FBI’da güvensizliğe yola açtı ve ancak CIA’nın müdahalesi sonucunda Gülen’in ABD’de ikamet etmesine izin verildi”
diye belirtiyor.