AKINCILAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AKINCILAR

AKINCILAR FORUM
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ Empty
MesajKonu: TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ   TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ EmptyPerş. Ocak 13, 2011 11:44 pm





[img]http://www.pressmedya.com/resimler/haber/tunusta%20protest.jpg[/img]

[size=24]
[color:7717=red]
Tunus'ta ölen göstericilerin sayısı 35[/color]
[/size]
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Tunus'ta polisle çıkan çatışmalarda en az 35 protestocunun öldürüldüğünü bildirdi, AFP sayıyı 50 olarak açıkladı


Tunuslu yetkililer, bu rakamın 14 olduğunu açıklamıştı.

Paris merkezli örgütün başkanı, ellerindeki listede 35 isim olduğunu, ancak bu rakamın daha da fazla olabileceğini söyledi.

Halk, daha iyi yaşam koşulları ve istihdam talebiyle bir ay kadar önce protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı.

Tunus hükümeti, çatışmalardan en fazla etkilenen yerlere asker konuşlandırırken, okullar ve üniversitelerde de eğitime ara verdi.
Bin Ali İslamcıları suçladı

Karar, öğrencilerin başkente yürümeleri ve burada gösteri düzenlemeleri üzerine alındı.

Okulların kapatılması yetkililerin protestoları ne kadar ciddiye aldıklarının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Devlet Başkanı Zeynelabidin bin Ali, İslamcı kesimlerin gençleri provake ettiğini söyledi ve hükümetinin başarılarını savundu.

Bin Ali ayrıca daha fazla istihdam yaratacakları sözü verdi.

Avrupa Birliği, dün Tunus hükümetinden, daha iyi yaşam koşulları ve istihdam talep eden göstericilere karşı güç kullanmaya son vermesini istemişti.

Tunus'taki protesto gösterileri ilk kez Aralık ayında düzenlenmeye başlandı.

Aralık ayındaki gösterilerde kıvılcımı yakan olay, üniversite mezunu bir kişinin, sebze ve meyve satma işine başvurup yetersiz bulunması üzerine intihar etmesi olmuştu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ Empty
MesajKonu: Geri: TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ   TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ EmptyPerş. Ocak 13, 2011 11:46 pm





[img]http://anadoluhaberim.com/upload/resimler/haber/600-381.jpg[/img]
[size=24]

Tunus'ta OHAL'e rağmen insanlar isyanda[/size]


Tunus'ta bir üniversite mezunu işsiz gencin kendisini yakarak ateşlediği işsizlik isyanı başkenti kuşatırken askeri birliklerin konuşlandırıldığı başkentte sokağa çıkmak yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmalar sürüyor.




Bir aydır işsizlik isyanı ile çalkalanan Tunus'ta Zeynelabidin Ben Ali’nin 23 yıllık iktidarına “artık yeter” diyen Tunuslular, başkentte sokağa çıkma yasağına rağmen polisle çatıştı. İktidarın, İçişleri Bakanı’nı görevden alması, gözaltındakileri serbest bırakması ve yolsuzluğa karşı soruşturma komisyonu kurulacağını açıklaması da bu ateşi söndüremedi.

Askeri birliklerin konuşlandırıldığı başkent Tunus'un varoşlarında polisle halk arasındaki çatışmalar devam etti. Hükümet, bunun üzerine sabah 06.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Tunus'ta Çarşamba günü yaşanan çatışmalarda en az 11 kişinin öldürüldüğü kaydedildi. Ölümlerin sokağa çıkma yasağından kısa bir süre önce çıkan çatışmalarda meydana geldiği ve olaylarda ölenlerin bazılarını keskin nişancı polislerce vurdukları ifade edildi.

En az 50 kişinin öldürüldüğü ülkede çatışmalar başkentin varoşlarına sıçrarken dün sabahın erken saatlerinde şehrin her tarafında zırhlı araçların gürültüleri duyulmuştu.
[color:ab0e=red]
Sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmalar sürüyor[/color]

Aralık ayında diplomalı bir gencin kötü yaşam koşullarına isyan ederek bedenini ateşe vermesiyle başlayan protesto gösterileri, başkent Tunus’a ulaştı. Devlet Başkanı Zeynelabidin Ben Ali’nin talimatı ile Çarşamba günü İçişleri Bakanı görevden alındı. Eylemlerin başından bu yana gözaltına alınanların serbest bırakılması talimatı da verilirken, kamu sorumlularına ilişkin yolsuzluk iddialarının araştırılması amacıyla bir soruşturma komisyonu kurulacağı açıklandı. İktidarın eylemcilere verdiği bu “teminat”, dört haftadır süren isyan ateşini söndüremedi.

Sendika ve insan hakları organizasyonlarına göre 50’yi aşkın kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Çok sayıda kişi, kötü yaşam koşullarına dayanamayarak bedenini ateşe verdi. Tüm ülkede kentler ayağa kalktı, polisin ardından bu kez ordu harekete geçirildi. Son olarak Çarşamba akşamı başkent Tunus’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Buna rağmen gece başkent merkezine 15 km uzaklıktaki Ettadhamen ve Intilaka sitelerinde şiddet olayları yaşandı. Tunus ve Fransız medyasına göre güvenlik güçleri ile gençler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı, polis ateş açtı. En az iki bina ateşe verildi. Belediyeye ait çok sayıda binanın da camları kırıldı, kaymakamlık önündeki iki araç ateşe verildi. Çatışmalar sırasında ayrıca işyerleri ve bir eczane de tahrip edildi.
[color:ab0e=red]
Uzmanlar: Bu isyan hükümeti düşürecek[/color]

Uzmanlara göre vaatlerin ve baskınların isyanı dindirmesi mümkün değil. BBC Ortadoğu uzmanı Magdi Abdelhadi'a göre "Cumhurbaşkanı'nın çok zor durumda olduğuna şüphe yok. Belli ki son iki konuşmasındaki vaatleri halkı rahatlatmaya yetmemiş. Yaşananlardan hükümeti sorumlu tutmaya çalışıyor; ama bu çok tehlikeli bir taktik. Çünkü eylemcileri cesaretlendirecektir. Bir bakanın kellesini aldılar; başkalarını isteyebilirler.”

Üstelik Tunus Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Azzam Mahcup'a göre hükümetin istihdam ve ekonomi konusunda verdiği sözler gerçekleştirilemez. Mahçup, "Geçen sene 57 bin yeni istihdam olanağı yaratıldı, şimdi ise en iyi ihtimalle 80 bin gibi bir artış umabiliriz. Önümüzdeki iki sene için, bir anda her sene 150 bin yeni iş yaratılması imkansız" diyor.

En dikkat çekici tespit ise Ortadoğu uzmanı Lamis Andoni'den. Andonu, Cezayir'deki eylemlere de işaret ederek, “Tunus’daki protestolar gerçekten Arap dünyasındaki sosyal hareketlerin dönüşüne işaret ediyorsa, onların boğulmuş umutları adaletsizliğe karşı bir çığlığa dönüşebilir” diye yazıyor.
Ajanslar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ Empty
MesajKonu: Geri: TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ   TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ EmptyCuma Ocak 14, 2011 4:35 pm


[img]http://www.dw-world.de/image/0,,6404198_10,00.jpg[/img]

[size=24]
[color:0144=brown]
Tunus’ta göstericiler iktidarı sallıyor [/color]
[/size]
Tunus’ta bağımsız kaynaklara göre 66 kişinin ölümüyle sonuçlanan protesto gösterileri yönetimi köşeye sıkıştırdı. 23 yıldır ülkenin başındaki Zeynel Abidin Ali, muhalefete ciddi tavizler vermeye hazır olduğunu açıkladı.



Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali, güvenlik güçlerine, göstericilere ateş açmamaları emri verdi. Bin Ali, televizyondan yaptığı konuşmada, güvenlik güçlerine doğrudan emretti.

Geçen ayın ortasında başlayan ve resmi rakamlara göre 23 kişinin, bağımsız kuruluşlara göre 66 kişinin öldüğünün belirtildiği çatışmaların sebebi olan zamlarla ilgili olarak da ekmek, süt ve şeker fiyatlarında indirim emri verdi.

Yeni siyasal özgürlükler, basın özgürlüğü sözü de veren Bin Ali, internet erişim kısıtlamalarının da kaldırılacağını ifade etti.[img]http://www.dw-world.de/image/0,,6404041_4,00.jpg[/img]

Bin Ali, 2014'de Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını, buna imkân verecek bir anayasa değişikliğine gidilmeyeceğini kaydetti. Ülkeyi 23 yıldır yöneten, 74 yaşındaki Bin Ali'nin 2014'de aday olabilmesi için, anayasada var olan 75 yaş sınırının kaldırılması gerekiyor.
[size=18]
Muhalefet memnun
[/size]
Tunus muhalefet liderlerinden Ahmed Necib Çebbi, Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin 2014'te yeniden aday olmayacağını açıklamasını çok olumlu karşıladığını, bunun, kendileri açısından beklenmedik bir karar olduğunu ifade etti. Açıklamanın siyasal açıdan önemli olduğunu, muhalefetin beklentilerini karşıladığını bildiren Çebbi, "Uzun süredir gündemde olan taleplerimize olumlu yanıt vererek, bir daha aday olmayacağını söyledi. Ayrıca özgürlükler konusunda reform sözü vererek, sorunun özüne değindi. Bu çok önemli ve selamlıyorum. Gerçekten beklemiyordum" dedi.

[img]http://www.dw-world.de/image/0,,6403843_1,00.jpg[/img]
[size=18]
Gösterici vurularak öldürüldü[/size]

Öte yandan gösteriler sırasında başkent Tunus'ta bir göstericinin vurularak öldürüldüğü, Amerikalı bir gazetecinin de yaralandığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen Tunuslu bir görgü tanığı, başkentte polisin, devlet radyosu binasının yakınında bulunan göstericilere ateş açtığını, olayda bir göstericinin öldüğünü söyledi. Görgü tanığı, Amerikalı gazetecinin de bacağından yaralandığını, polisin, gazeteciyi hedef almış görünmediğini ifade etti.

Westerwelle'den hukuk devleti çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Tunus'taki çatışmalardan büyük endişe duyduğunu ve göstericilere yönelik sert tutumun sona erdirilmesini beklediklerini açıkladı.

Westerwelle, "Tunus'taki çatışmaların büyümesi ile ilgili haberler ve ölenler ile yaralananların görüntüleri son derece endişe verici. Her tür şiddeti kınıyoruz. Göstericilere karşı sert tutumun sona erdirilmesini ve temel insan hakları ile hukuk devleti prensiplerinin korunmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AB Güvenlik Politikası Komisyonunun da bugün Tunus'taki durum hakkında görüşeceğini belirten Westerwelle, bu ülkedeki durum nedeni ile Alman vatandaşlarına yönelik olarak seyahat uyarısını da yinelediklerini, şimdilik gerekli olmadığı takdirde Tunus'a gidilmemesini tavsiye ettiklerini ifade etti.
[size=24]
ABD ve Almanya'dan Tunus'a seyahat uyarısı[/size]

ABD, vatandaşlarına, Tunus'a yapacakları seyahatleri ertelemeleri tavsiyesinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan seyahat uyarısında, Kuzey Afrika ülkesinde "artan siyasi ve sosyal kargaşa" nedeniyle Amerikan vatandaşlarından bu ülkeye çok gerekli olmadıkça seyahat etmemeleri tavsiye edildi.

Almanya da vatandaşlarını Tunus'la ilgili uyardı. Dışişleri Bakanlığının internet sayfasındaki seyahat uyarısında, "Güvenli olmayan ortam nedeni ile gerekli olmadığı takdirde Tunus'a gidilmemesi tavsiye olunur" ifadesine yer verildi.


© Deutsche Welle Türkçe
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ Empty
MesajKonu: Geri: TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ   TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ EmptyPaz Ocak 16, 2011 11:04 pm




[img]http://j.odatv.com/images/2011_01/2011_01_16/arap-ve-fransiz-medyasi-ne-diyor-1601111200_l.jpg[/img]
[size=24]
ARAP VE FRANSIZ MEDYASI NE DİYOR

[/size]



Geride bıraktığımız yılın son ayından bu yana hayli hareketli günler yaşanan Tunus’ta halk gösterileri amacına ulaştı ve devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali görevi bırakarak ülkeyi terk etti. 1987’den beri ülkeyi polis ve ordu gücüne dayanarak adeta bir demir yumrukla idare eden bin Ali artık Suudi Arabistan’da. Yerine ise, Tunus anayasasının amir hükmü gereği, kısa süre sonra yapılacak seçimlere kadar geçici olarak Meclis Başkanı Fuad Mebaza atandı.

“Yasemin Devrimi” olarak adlandırılan bu halk hareketi temelde ülkede uzun yıllardır devam eden baskı rejimine karşı biriken toplumsal tepkinin bir dışavurumu. El-Şark ül-Evsat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tarık Elhümeyid’e göre, görünen sebep her ne kadar yoğun işsizlik ve başta gıda fiyatları olmak üzere fahiş fiyatlar olsa da esas büyük itici güç, ülkede her alanda tam baskı kurmuş olan dikta rejimidir…

Başta Mustafa Kemal ****** Caddesi olmak üzere başkent Tunus’taki pek çok noktada günlerdir gösteriler düzenleyen çoğunluğu gençlerden oluşan protestoculara kulak veren Guardian Ortadoğu Editörü Ian Black, “sonrası ne olursa olsun, bin Ali’nin gitmesi bile başlı başına bir devrimdir!”diyor…

Peki, kimdi bu Abidin bin Ali?
[color:a327=orange]
TEK ADAMDI[/color]

Zeynel Abidin bin Ali gençliğinde Tunus’taki Fransız sömürge idaresine karşı mücadele vermiş, katıldığı eylemlerden birinde yakalanarak hapis cezasına çarptırılmış birisiydi. Ülkenin 1956’da Fransız idaresi karşısında bağımsızlığını kazanmasının ardından bir süre resmi istihbarat servisinde görev yapan bin Ali, bu süreçte Tunus’ta yönetimi elinde tutan Habib Burgiba tarafından 1986’da İçişleri Bakanlığı’na getirildi. Bundan bir yıl sonra, 1987’de, Burgiba’yı ülkenin sayfiye yeri olan Manastır’a ev hapsine gönderip, idareyi ele geçirdi bin Ali. Ve o tarihten önceki güne kadar ülkede tek adam rejimini devam ettirdi…

Bin Ali, Mısır’da Müslüman Kardeşleri yasa dışı ilan eden Mübarek rejimi gibi Tunus’ta İslamcı siyaseti devre dışı bıraktı. Bu yolda “harcadığı” en önemli isim Nahda (Uyanış) Partisi lideri Raşid Gannuşi idi. Gannuşi ve partisi yasaklı ilan edilmiş; ülke dışına sürgüne gönderilmişti. Tunus’ta geriye sadece birkaç küçük laik muhalif parti bırakılmıştı…

Uluslararası Saydamlık Raporu’na göre, Dünya Yolsuzluk Ligi’nin zirvesinde bulunan bir ülke idi Tunus! Internet yasakları konusunda ise Kuzey Kore ile yarışır halde idi!
[color:a327=orange]
ÖZELLEŞTİRME YANLISI[/color]

Egemenliğini devam ettirdiği sürece Batı dünyası ile de iyi geçindi bin Ali. IMF başta olmak üzere Batının önde gelen ekonomik kurumları ile “uyumlu” çalışan neo-liberal bin Ali rejimi 150 civarında devlete ait kamu işletmesini özelleştirmiştir…

Ama gün geldi, devran döndü, “Ben A Vie” yani “Ebedi Başkan” lakabı takılan Zeynel Abidin bin Ali başkent Tunus sokaklarını dolduran binlerce göstericinin tepkilerine dayanamadı; koltuğunu bırakmakla kalmayıp, ülkeyi dahi terk etmek durumunda kaldı…

Peki, tüm bu isyan hareketi ya da halk ayaklanması organize bir kalkışma mı yoksa kendiliğinden gelişen bir durum mu?

Aslında bu konu hakkında net karar vermek için henüz erken çünkü Tunus şu an sağlıklı bir analiz yapmaya el vermeyecek düzeyde karışık. Cezaevlerinden mahkûmlar salıveriliyor, marketler yağmalanıyor, tren garları ateşe veriliyor, vs.

Son olarak, ülkenin resmi haber ajansı TAP, başkent Tunus’ta olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu…

Ancak yine de yaşanan bu kitlesel hareket üzerine yapılan çeşitli yorumlar mevcut…


[color:a327=brown]
DEVRİM Mİ[/color]

Sorosvari bir devrim diyenler de var, yasaklı İslamcı hareket arkasına el-Kaide desteğini almış vaziyette ülkeye geri dönüyor diyen de…

Bir de protestocu gençlerin bazılarının ellerinde Che posterleri taşımalarından yola çıkarak bu kalkışmanın doğrudan sol kaynaklı bir halk/ezilenler hareketi olduğunu ve bu anlamda Arap dünyasında bir ilki teşkil ettiğini söyleyenler de var…

Ancak ortada bir gerçek var ki, son gelişmeler sadece Tunusluları değil bölgenin diğer halklarını da heyecanlandırmış durumda.

BBC’ye göre, Tunus’un hemen yanı başındaki Cezayir’de günlerdir Tunuslularınkine benzer şikâyetlerle sokakta olan halk yığınları, komşularında yaşanan büyük değişimi umutla ve biraz da imrenerek takip ediyorlar…

Mısır’da ise Mübarek rejimi muhalifleri Tunus’un Kahire Büyükelçiliği önünde toplanarak “Darısı Mübarek’in başına!”, “Bin Ali uçakta bir yer de Mübarek’e ayır!” sloganları ile son gelişmeleri kutluyorlar…

Le Monde’un haberine göre ise, Paris ve çevresinde yaşayan 10 bin dolayındaki Tunuslu, bin Ali’nin devrilmesini bir araya gelerek kutluyorlar…

Şimdi Tunus’takine benzer bir hareket Ürdün’de de başladı. Halk giderek başa çıkılmaz bir hal alan akaryakıt ve gıda fiyatlarını protesto için başkent Amman sokaklarına döküldü. Doğal olarak, protesto hareketi kısa sürede Samir Rifai hükümetine yöneldi ve bugün halk hükümetin istifasını talep ediyor. Yarın da parlamento önünde büyük bir kitlesel protesto mitingi düzenlenecek…

Arap dünyası epey hareketli…

Peki, tüm bu olanlara Batılılar ve esas Arap rejimlerinin başındakiler ne diyor?

Wikileaks’in Tunus’la ilgili belgelerinden anlaşılacağı üzere bin Ali rejiminden hazzetmediği bilinen ABD ve İngiltere’den “sükût ikrardan gelir misali” olumsuz bir çıkış gelmedi şimdiye kadar…

Peki, Fransa’da durum ne?


[color:a327=orange]
SARKOZY KABUL ETMEDİ[/color]

2008’de ziyaret ettiği Tunus’u ve lideri bin Ali’yi “ülkede özgürlük alanlarını genişletiyor, takdir edilmeli” diyerek öve öve bitiremeyen Sarkozy bugün ülkesine sığınmak isteyen sabık lideri kabul etmedi! Wikileaks’te sıklıkla “pro-Amerikan” yani “Amerikancı” olarak nitelenen Sarkozy’nin bu tutumu, ne tesadüf ki, ABD’ninkiyle örtüşüyor…

Deutsche Welle’ye göre, AB adına Sarkozy ve Merkel’den “Tunus’ta bir an önce serbest seçimler yapılmalı, demokrasinin önü açılmalı” şeklindeki açıklamalar geldi, o kadar…

Ortadoğu’ya geldiğimizde ise “bu cephede değişen bir şeyin olmadığını” görüyoruz…

Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü her zamanki klişe açıklamalarını yerine getirip, Tunus halkına “sükûnet ve birlik” çağrısında bulundu!

Mısır’dan, Cezayir’den, Libya’dan, Suudi Arabistan’dan, Suriye’den, Ürdün’den resmi olarak “tık” yok!

Son yaşanan olaylar ve bu olaylara gösterilen tepkiler ya da sergilenen tepkisizlikler bir gerçeği açıkça ortaya koyuyor:

Tunus’ta 23 yıl aradan sonra bir halk hareketiyle gelen büyük değişim Arap halkları tarafından umut ve dayanışma duyguları içinde izlenirken, Arap rejimlerinin başındakiler tarafından da aynı oranda endişe ve huzursuzlukla takip ediliyor!

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın tamamına daha geniş bir perspektiften baktığımızda ise son günlerde bölgenin bir ucundan diğerine yaşanan hareketlenmeler dikkatimizi çekiyor. 2010’un son günlerinde Tunus ve Cezayir’de başlayan halk isyanları, Mısır’da patlak veren Kıpti-Müslüman çatışması, İsrail’in Gazze’ye operasyonlara tekrar başlaması, Ürdün’de fitili ateşlenen hükümet karşıtı protestolar, Lübnan’da Hariri Davası nedeniyle Hizbullah’ın kabineden desteğini çekmesi sonucu Saad Hariri hükümetinin yıkılması ve diğerleri…

Ortadoğu’da yıllardır sönmeyen ateş bugünlerde yeniden “harlanmış” gözüküyor. Bölge beklenmedik gelişmelere gebe durumda…

Ali Bilgenoğlu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ Empty
MesajKonu: Geri: TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ   TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ EmptyPaz Ocak 16, 2011 11:25 pm




[img]http://www.pressmedya.com/resimler/haber/tunusta%20göstericiler%20hapishaneleri.jpg[/img]

[size=24]
Tunus'ta halk cezaevlerini boşaltıyor



[/size]
Ülkedeki cezaevlerinin kapılarını açan göstericiler, siyasi tutukluları serbest bırakmaya başladı



Tunus diktatörü Zeynelabidin bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle yıllardır hapishanelerde bulunan siyasi tutuklular halk tarafından salıverildi. Aralarında yazar, gazeteci, avukat ve siyasi yetkililerin bulunduğu siyasi muhalifler Tunus halkının büyük bir devrime imza attığını açıkladılar.

Yıllardır yönetimde olan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'yi ülkeyi terk etmek zorunda bırakan protesto gösterilerine sahne olan Tunus'ta, gözaltına alınan 3 gazetecinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ocakta gözaltına alınan iki blog yazarının ve salı günü evinden alınan bir radyo muhabirinin serbest bırakıldığını duyurdu.

CPJ, 2008'deki işçi protestolarına ilişkin haberi nedeniyle 4 yıl hapis cezasına çarptırılan diğer bir gazetecinin de serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bu arada, 23 yıldır sürgünde bulunan binlerce Tunuslunun da ülkeye dönmek için hazırlık yaptığı kaydedildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
INSAN

INSAN


Mesaj Sayısı : 892
Reputation : 33
Kayıt tarihi : 17/05/09

TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ Empty
MesajKonu: Geri: TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ   TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ EmptySalı Ocak 25, 2011 10:47 pm



[size=24]

PROTESTOLARI DURDURMAK İÇİN BAKIN NE ÇÖZÜM BULUNDU

[/size]


Fransız sömürgesinden kurtulduğu 1956’dan bu yana en sıra dışı günlerini yaşayan Tunus’ta sular bir türlü durulmuyor. 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarını ortadan kaldıran Tunuslular ülkelerinde bin Ali sonrasında yaşanan gelişmelerden de hoşnut gözükmüyorlar…

Zeynel Abidin bin Ali’nin ülkeden kaçarak Suudi Arabistan’a sığınmasının ardından ülkede anayasa gereği 60 gün içinde seçimlerin yenilenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştı. Bu aşamada ülkeyi seçime götürecek bir hükümet kurulması da gündeme gelmiş; geçtiğimiz hafta başında Birlik Hükümeti kurulmuştu.

Tunus şimdi tarihi tam belli olmayan bir genel seçime doğru ilerliyor. Ancak ülkedeki siyasal dalgalanmalar özellikle Birlik Hükümeti’ni oluşturan isimler üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar sonucu iyiden iyiye kendini göstermeye başlamış durumda…

Özellikle halkla birlikte ilk günden beri sokaklarda olan sendikalar Birlik Hükümeti’nden son derece rahatsız. Hükümetin kurulduğu ilk gün eski rejimin temsilcilerinin kabinede Başbakanlık, İçişleri, Savunma ve Dışişleri gibi kilit koltukları işgal etmesini protesto eden sendika kökenli bakanlar istifalarını vermişlerdi.

Bunun üzerine bir haftadır Tunus sokaklarında devam eden hükümet karşıtı protestolarda ön sıralarda yer alan Tunus İşçi Sendikaları Federasyonu resmi bir açıklama yaparak “bin Ali hükümetinin isimlerinin yer aldığı Birlik Hükümetini tanımadıklarını” ilan etmiştir…

OKULLAR KAPALI

Sendikalar ve işçi birliklerinin yanı sıra gösterilerde bulunan bir diğer çalışan grubu da öğretmenler. Gerek yaşam koşullarından şikâyet etmek için gerekse demokratik ve özgür bir ülke özlemlerini dile getirmek için meydana inen öğretmenler son dönemin en aktif grubu olarak dikkat çekiyor…

Öğretmenlerin sokaklarda olması nedeniyle ülkede okulların pek çoğu kapalı. Muhammed Gannuşi her ne kadar “ilk fırsatta” okulların öğretime tekrar açılacağını söylese de şimdiye dek bu gerçekleşmedi. Üniversitelerin bile bir kısmı hala kapalı.

Tunus’ta sendikalar ve öğretmenlerin yanında öğrencilerle diplomalı işsizlerin de katıldığı Birlik Hükümeti’ne yönelik kitlesel gösteriler karşısında polisin şiddete başvurmaya başladığı göze çarpıyor. Özellikle hafta sonundaki protestolarda polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Tunus’ta olayların ilk başladığı günlerde halka dönük olumlu ve yumuşak tavrı ile dikkat çeken polisin son günlerdeki değişen tutumu halkla karşı karşıya gelmesine neden oluyor…
[color:ef00=red]
GANNUŞİ’NİN SOKAKLA İMTİHANI
[/color]
Birlik Hükümeti’nin başındaki isim olan Muhammed Gannuşi ise son gösterilerde istifasının istenmesine ret cevabı veriyor. Kesinlikle istifa etmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Gannuşi, Tunus’ta ilk serbest ve demokratik seçimlerin yapılmasının ardından siyaseti “bırakabileceğini” söylüyor…

Gannuşi “çetin ceviz” bir role soyunmuş gözükse de başında bulunduğu hükümetin son bir haftadır gündeme getirdiği yenilikler kendisinin protestocu kitlelerle uzlaşma çabası içinde olduğunu da ortaya koyuyor. Ülkede yayımlanan Le Temps’in 24 Ocak tarihli haberine göre, bunlar arasında, genel af ilanı, bin Ali döneminde yasaklı ilan edilen siyasi grupların yasaklarının kaldırılması ve basın özgürlüğünün temini gibi günümüz Tunus’u için kritik değişim önerileri yer almaktadır.

Buna ek olarak, Gannuşi’nin hükümetin kurulduğu ilk günden itibaren yaptığı tüm açıklamalarda, kendisinin de önemli bir parçası olduğu bin Ali rejimini ve dönemini “devr-i sabık” ilan ettiğini görüyoruz. Protestoların dozajını, halkta biriken basıncı düşürmeye dönük bilinçli bir siyasal söylem olduğu her halinden belli olan bu açıklamalar şimdilik sokağın ateşini düşürmeye yetmiyor…

Ülkede bir taraftan bu tip resmi açıklamalar vasıtasıyla “halkla ilişkiler çalışmaları” devam ederken bir taraftan da bin Ali rejimi kalıntılarına yönelik operasyonlar son hız devam ediyor…
[color:ef00=orange]
TUNUS’TA BİLEK GÜREŞİ
[/color]
Hatırlanacağı üzere, daha önce Zeynel Abidin bin Ali’nin 33 akrabası tutuklanmış; bu kişilere ait tüm mal varlıklarına ise devlet tarafından el konmuştu…

Geçtiğimiz hafta sonu ise ülkenin resmi haber ajansı TAP, devrik bin Ali idaresinin üç önemli isminden biri olan Senato Başkanı Abdullah Halil’in ev hapsinde tutulduğu bilgisini geçti. Eski rejimin iki numarası Gannuşi yeni düzenin bir numarası olmayı “şimdilik” başarırken, eski çalışma arkadaşı “ev hapsinde”!

Tunus’un önde gelen gazetelerinden La Presse de Tunisie’nin haberine göre, ülkenin en önemli televizyon kanalı olan Hannibal TV’nin başındaki isim tutuklanmış durumda. Söylenenlere göre tutuklanma sebebi ise “eski lider bin Ali’yi geri getirme planları düzenlemesi”!

Bu arada Hannibal TV’ye de bir operasyon düzenlendiğine şahit oluyoruz. Middle East Online’ın haberine göre, birkaç gündür yayını kesilen Hannibal TV yeniden yayına başladı ama yeni bir isimle: Halkın Sesi Televizyonu olarak! Yayın politikasının ve söyleminin yeni döneme uygun olarak değiştirildiğini söylemeye gerek yok sanırım…

Tunus’ta bin Ali sonrası rejimde oluşan siyasi boşluğu doldurabilmek için bir bilek güreşi yaşandığı açık bir şekilde ortada. Bir tarafta yeni konjonktüre adapte olma kabiliyetini sergileyen eski rejimin unsurları ile bunu yapamayan ve dışta kalan unsurlar diğer tarafta ise ülkedeki değişimin itici gücü olan halk yığınları! Halk yığınlarını sendikalar, öğretmenler, öğrenciler, genç diplomalı işsizler gibi alt katmanlara ayırmak mümkün…

Görünen o ki, Tunus’ta söz konusu siyasi mücadele en azından iki ay içinde yapılması anayasal bir zorunluluk olan seçimlere kadar devam edecek. Önemli olan ise seçimlerin bu mücadelede resmi ve meşru bir kazanan taraf belirleyebilmesi…

Seçimlerin çare olmaması halinde ise kötü senaryo devreye girecek ve karışıklıklar devam edecektir ki bu durum bir hayli olumlu etkiler yayan Yasemin Devrimi’nin kötü kokularının ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Unutmayalım ki, ilk günlerin heyecanı bölgenin öteki ucundaki Yemen’de dahi nasıl karşılık bulduysa, muhtemel bir çatışma ortamı aynı şekilde bölgenin diğer ülkelerinde yankılanacaktır.

Tunus’u ve Tunusluları zor günler bekliyor…

Ali Bilgenoğlu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TUNUS ta ISYAN...50 ÖLÜ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Equilibrum-isyan
» AFRIKA ATESINDE ISYAN ve DEVRIM....
» İsyan mahkemesinde ceza alan ve beraat eden gönüldaşlar

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AKINCILAR :: DÜNYA :: SAVAŞ :: Afrika-
Buraya geçin: