AKINCILAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AKINCILAR

AKINCILAR FORUM
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 FRANSA KARIŞTI

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

FRANSA KARIŞTI Empty
MesajKonu: FRANSA KARIŞTI   FRANSA KARIŞTI EmptySalı Ekim 19, 2010 4:21 pm

Fransa'da 3,5 milyon kişi sokaklara döküldü


DELİL FIRAT-ANFYENİLENDİ / 17:30 / 19 Ekim 2010 PARİS -


Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı bugün 266 gösteriye sendikalara göre 3,5 milyon kişi katıldı. Grev ve eylemler nedeniyle ülkede ulaşım felç oldu, liseler ve üniversiteler bloke edildi, gemiler denizde kaldı, petrol istasyonları kapandı, havaalanlarında endişe hakim. Ayrıca bir çok kentte şiddetli çatışmalar yaşandı, son bir haftada 1150’yi aşkın kişi gözaltına alındı.

Hükümetin emeklilik yasal emeklilik yaşının 60’tan 62’ye çıkaran reform projesi yarın Senato’da oylanacak. 15 Eylül’de de parlamentoda kabul edilmişti. İktidar partisi UMP’nin parlamentodaki grup başkanı Jean-François Copé reform projesinin Senato’da onaylanması halinde nihai oylamanın 26 ila 27 Ekim’de parlamentoda yapılacağını duyurdu.

EYLEMLER RADİKALLEŞİYOR

Hükümeti emeklilik reformunda geri adım atmazken tepkiler de giderek radikalleşiyor. Sendikalar sokaklardan inmiyor, grevler ülkede hayatı her geçen gün daha da bloke ediyor. Petrol rafinerilerindeki grev petrol istasyonlarını kapattırırken, gemiler limanlara yanaşamıyor. Havaalanları yakıt endişesi içinde, öğrencilerin eylemleri sertleşiyor.

266 GÖSTERİ DÜZENLENDİ

Fransız sendikalar ülke genelinde 266 gösteri organize etti. Sendikalara göre 3,5 milyon kişi, İçişleri Bakanlığı'na göre 1,1 milyon kişi sokaklara çıktı. Eylül ayı başından bu yana altıncı kezdir milyonlar sokaklar çıkıyor. 12 Ekim’de 3,5 milyon, 16 Ekim’de 3 milyona yakın ve 2 Ekim günü 3 milyona yakın kişi sokaklara çıkarken, 23 Eylül’de 3 milyon kişi, 7 Eylül’de 2,7 milyon kişi eylemlere katılmıştı.

DEMİRYOLLARI VE LİMANLARDA GREV

Bugünkü grevler nedeniyle ulaşım felç oldu. Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu’nda, şirket idaresine göre greve katılım yüzde 30.4, CGT sendikasına göre ise yüzde 42.68 oranında gerçekleşti. Bu da 16 Ekim’deki grevle kıyaslandığında çok daha güçlü bir katılımı ifade ediyor. Paris ve bölgesindeki toplu taşımada da grev günü yaşandı. Havaalanları da grevden ağır etkilendi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Paris’teki Orly havaalanındaki uçuşların yüzde 50’sini, diğer tüm uçuşların ise yüzde 30’unu programdan kaldırmayı programlamıştı. Marsilya’da 23’üncü gününe giren grev nedeniyle 64 gemi ve 4 kayık denizde kaldı. Özel sektörde de grev günü yaşandı.

4 BİN PETROL İSTASYONUNDA YAKIT KALMADI

12 Ekim’de 3,5 milyon kişinin sokaklara çıktığı eylemlere paralel olarak petrol rafinerilerinde başlayan grev, yakıt sıkıntısını her geçen gün arttırıyor. Ekoloji ve Enerji Bakanı Jean-Louis Borloo ülke genelindeki 12 bin 500 petrol istasyonundan 4 bininde yakıt kalmadığını bildirdi. Fransa’nın en büyük petrol istasyonu ağına sahip TOTAL grubu 4 bin 300 istasyonlarının üçte biri, diğer bir ifadeyle bin petrol istasyonunda yakıt kalmadığını duyurdu. TOTAL’a göre yakıt sıkıntısından en fazla Normandiya Tours, Man ve güney batı bölgeleri etkilendi.

Ülke genelindeki 12 petrol rafinerisinin tümünden yaşanan grev nedeniyle havaalanlarına giden yakıt da durdu. Hükümet, yakıt sorununa çözüm bulmak için acil toplanıyor.

1200 LİSEDE GREV

Liseli öğrenciler de bugünkü eylemlere güçlü katılım gösterdi. Eğitim Bakanlığı’na göre 379 lisede blokaj eylemi yaşanırken, liseli öğrencilerin ikinci büyük sendikası FIDL bin 200 lisede eylem yaşandığını kaydetti. Bunların 850’sinin bloke edildiği kaydedildi. Bakanlık ve sendikanın verdiği rakamlar, liseli öğrencilerin eylemlere katılımının daha da arttığını gösteriyor.

10 ÜNİVERSİTE BLOKE EDİLDİ

Hükümetin emeklilik reformuna karşı oluşturulan sendikal cepheye üniversite öğrencileri de katıldı. Ülke genelindeki 83 üniversiteden 10’u bugün öğrenciler tarafından bloke edildi. Bazı üniversiteler kapandı.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR, 1158 GÖZALTI

Bu arada eylemler de son günlerde giderek radikalleşti. Birçok yerde öğrenciler ile polisler arasında çatışmalar yaşandı. Bugün de öğrenciler sabah saatlerinden itibaren sokaklara döküldü. Bazı kentlerde olaylar yaşandı. Paris’teki büyük eylem öncesi liseliler Republique Meydanı’nda çöp konteynırları ve inşaat malzemeleri ile barikatlar kurarak araçların geçişini engelledi. Lyon kentinde 13 araç tahrip edildi, çöp konteynırları ateşe verildi, 13 kişi gözaltına alındı. Kente adeta şehir gerillasını andıran sahneler yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, 163’ü bugün olmak üzere son bir haftada 1158 “kırıcı”nın gözaltına alındığını bildirdi. Hükümeti eylemlerde şiddet olaylarına karışanlar için “kırıcı” tanımını kullanıyor.

SENDİKALAR MÜZAKEREYE ÇAĞIRDI

İşçi sendikası CFDT Genel Sekreteri François Chérèque Paris’teki yürüyüş sırasında, sükunete çağırarak “polis ve provokatör grupların” provokasyonlarına geçit verilmemesini istedi.

CGT Genel Sekreteri Bernard Thibault, hükümeti “bu protestonun boyutlarını görmeye” çağırarak, sendikalarla müzakerelerdi kabul etmesini istedi.

HÜKÜMET POLİSLE ‘DÜZENİ’ SAĞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon, sertleşen protestolara karşı hareketsiz kalmayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Sarkozy “düzeni sağlamak” için blokaj eylemlerine karşı tedbir alacaklarını açıklayarak, “sınırların aşılmaması için sorumluluk” çağrısında bulundu. Başbakan Fillon ise eylemlerin “radikalleştiğini” belirtirken, yakıt sıkıntısının Fransa illerinin üçte birini etkilediğini kaydetti. Eylemlerin bir milyon sınırını hiç geçmediğini ileri sürerek “soluğunun kesildiğini” savunan Fillon, yakıt temini için hükümetin bir plan devreye koyma kararı aldığını söyledi.

EYLEMLERE REKOR KATILIM

Hükümetin emeklilik reformuna karşı bugün ülke genelinde milyonlarca kişi sokaklara çıktı. Yüzebinlerin bir araya geldiği Paris, Marsilya, Toulouse ve Bordeaux’da gösterilerin en büyükleri gerçekleşti. Bu kentlerdeki gösterilere rekor düzeyde katılım gözlendi.

Paris'te polise göre 60 bin sendikalara göre 330 bin kişi, Marsilya’da 23 bin ile 240 bin, Toulouse’ta 35 bin ila 155 bin, Bordeaux’da 34 bin ila 140 bin, Rouen’de 22 bin ila 60 bin, Havres’da 11 bin ila 60 bin, Caen’de 22 bin ila 60 bin, Rennes’de 26 bin ila 50 bin kişi eylemlere katıldı.

ANF NEWS AGENCY

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

FRANSA KARIŞTI Empty
MesajKonu: Geri: FRANSA KARIŞTI   FRANSA KARIŞTI EmptyCuma Ekim 22, 2010 10:29 pm



[img]http://www.pressmedya.com/resimler/haber/fransa%20gervleri.jpg[/img]
[size=24]
[color:2ae3=red]
Fransız polisi barikatlara gece baskını yaptı[/color]


[/size]
[size=18]
Fransa'da işçi grevleri barikatlara taşınmışken, dün gece polis rafineri civarındaki barikatlara baskın düzenledi




Grevciler alanda bulunan 12 tesisi 10 gün boyunca hizmete kapalı tutmuşlardı.

Polis Grandpuits rafinerisine sabahın erken saatlerinde baskın düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hafta başında kolluk kuvvetlerine barikatlara müdahale yetkisi vermişti.

Fransız Senatosu genel grevleri ve protesto gösterilerini tetikleyen emeklilik yaşını yükselten reform planlarını bugün oylayacak.

Total'e ait Grandpuits rafinerisi Paris'in iki önemli havaalanı olan Orly ve Charles de Gaulle ve kent içi tüketim için petrol sağlayan kritik önemde bir rafineri.

Sendika yetkilisi Charles Foulard polisin gece karanlığında müdahale etmesini 'skandal' olarak niteledi.[/size]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

FRANSA KARIŞTI Empty
MesajKonu: Geri: FRANSA KARIŞTI   FRANSA KARIŞTI EmptyPtsi Ekim 25, 2010 6:27 pm

Fransa'da grevin günlük faturası, 400 milyon euro DELİL FIRAT-ANF11:38 / 25 Ekim 2010 PARİS - Fransa’da sendikaların hükümetin emeklilik reformuna karşı başlattığı grevin faturası her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, grevin günlük olarak 200 ila 400 milyon euro arasında maliyetinin olduğunu kaydetti. Bu arada sendikaların grevdeki kararlılığı da devam ediyor.

Le Figaro gazetesinin Ekonomi Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde grevin günlük olarak ülke ekonomisine zararının 200 ila 400 milyon euro arasında olduğunu yazması ardından Ekonomi Bakanı’ndan açıklama geldi. Bakan Christine Lagarde, Europe 1 radyosunda yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı ancak rakamı tahmin etmenin de zor olduğunu sözlerine ekledi. Bakan Lagarde, grevlerin Fransa’nın imajına da “manevi zarar” verdiğini savundu.

Le Figaro gazetesine göre Ekonomi Bakanlığı, 2010 yılı için belirledikleri yüzde 1,6 büyüme rakamlarını gözden geçirmenin sözkonusu olmayacağını söylüyor. Bakanlıktan bir yetkili, “1995 yılında grevler dördüncü çeyrekte büyümeyi yurt içi gayrı safi milli hasılanın sadece 0,2 oranında küçülttü. Oysa, bugünkü eylemler daha az etkili” diye konuştu.

KİMYA ENDÜSTRİSİNE 33 MİLYON, HAVAYOLLARINA 5 MİLYON

Gazeteye göre grevin kimya endüstrisine günlük olarak verdiği zarar 33 milyon euro iken, Fransa havayollarına günde 5 milyon olarak tahmin ediliyor. Grevin genel maliyetinin İzlanda’daki volkan patlamasının oluşturduğu kül bulutlarının yol açtığı 188 milyon euroluk zararın üzerinde olduğu kaydediliyor. Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNCF ise grev bitmeden faturasını gizli tutmaya çalışıyor. Ancak genel bir grevin günlük olarak 20 milyon euro kayba yol açtığı ifade ediliyor.

Ayrıca ticarette endişeler giderek büyüyor. Özellikle şehir merkezlerindeki endişeler daha büyük. 12 kentte eylemler sırasında yaşanan şiddet olaylarının olumsuz bir ortam yarattığı ve bunun Ekim ayının ortasından bu yana müşterilerin ve satışın azalmasına yol açtığı kaydediliyor.

Ülke genelindeki 12 bin petrol istasyonunun dörtte birinde yakıtın bitmesi, marketlerin yakıt masraflarını temin etmek için ulaşım maliyetini arttırırken, otelcilik sektöründe de rezervasyonlarda bir durgunluk yaşandığı belirtiliyor. Patronlar organizasyonu MEDEF, grevin “ekonomi üzerindeki etkisi” konusunda alarm verdi.

SENDİKALAR KARARLI

15 Eylül’de parlamentonun yasal emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkaran reformu onaylaması ardından, uzun tartışmalar ardından Senatörler de 22 Ekim gecesi hükümetin baskısı altında reformu oyladı. Reform tasarısının bu hafta içinde parlamentoda nihai olarak yeniden oylanması bekleniyor. Ancak sendikalar eylemlerini sürdürmekte kararlı. Ülke genelindeki 12 petrol rafinerisinden 7’si bugün greve devam kararı aldı. Hafta içinde 29 Ekim’de sendikalar yeniden milyonları sokaklara çıkarmaya hazırlanıyor. Eylül ayı başından bu yana sendikalar altı kez milyonları sokaklara döktü. En son 19 Ekim’deki eylemlere 3,5 milyon kişi katıldı.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sosyal danışmanı Raymond Soubie Europe 1 radyosunda yaptığ açıklamada, reformun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması, yani Resmi Gazete’de yer almasının 15 Kasım’a doğru olacağını söyledi. CGT sendikası Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den reform tasarısına onay vermemesini istedi. Sendika Genel Sekreteri Bernard Thibault, France 5 televizyon kanalında, sendikaların amacının emekliliğin geleceği üzerinde müzakerelerin başlaması olduğunu söyledi.

ANF NEWS AGENCY

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

FRANSA KARIŞTI Empty
MesajKonu: Geri: FRANSA KARIŞTI   FRANSA KARIŞTI EmptyÇarş. Ekim 27, 2010 3:26 pm

Fransa pes etmiyor!
27.10.2010 - 07:52 Yazdır Arkadaşına gönder Fransa’da büyük eylemlere neden olan emeklilik yasası dün Senato tarafından kabul edildi ancak beklentilerin aksine mücadele tüm hızıyla sürüyor. Sokaklardaki hareketlilik yeniden artarken, yasa bugün son haliyle yeniden Meclis’in onayına sunulacak. Bu sıcak günün gelişmelerini anı anına bu sayfadan izleyebilirsiniz…

Reichstett rafinerisinde işçiler sevkiyatı engelledi
CGT sendikasından işçiler sabah saatlerinde Strasbourg yakınlarında bulunan Reichstett rafinerisinde sevkiyatı engellediler. Sabah 8:30'dan itibaren rafinerinin giriş ve çıkışlarını bloke eden işçiler 3 saatlik bir eylemin sonunda, Strasbourg şehir merkezine dek, trafiğin kamyon gibi araçlar yoluyla yavaşlatılması anlamına gelen "salyangoz operasyonu" adı verilen diğer bir eylem gerçekleştirdiler.

Yarın yine genel grev var
Sendikalar yarın (Perşembe) için yeniden büyük bir eylem ve genel grev kararı aldıklarını açıklamışlardı. Bu hafta başı itibariyle bazı sektörlerde yoğunluğu azalan grevin yarın yeniden tüm ülkeyi etkilemesi bekleniyor. Yarın, yasanın görüşülmeye başlamasından beri yedinci “ulusal eylem günü” olacak.

Yasa yeniden parlamentoda
Fransız parlamentosu önümüzdeki saatlerde Senato’da dün son şekli kabul edilen yasayı nihai olarak oylamaya hazırlanıyor. Parlamentonun onaylaması beklenen yasa yine de hemen yürürlüğe girmeyecek. PS (Sosyalist Parti) yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıkladı. Bu durumda yasanın Kasım ortası gibi yürürlüğe girebileceği belirtiliyor.

Grenoble’da da otobüsler çalışmıyor
Grenoble'da otobüs terminalinin giriş ve çıkışlarındaki işgal nedeniyle şehir içi ulaşım çok büyük bir oranda aksamış durumda. Otobüs terminalinin önündeki engellemelerden dolayı şehir içi ulaşımı gerçekleştiren otobüslerin çok azı çalışıyor.

Eylemlerde polis provakasyonu
CGT sendikası Genel Sekreteri Bernard Thibault Libération gazetesine yaptığı açıklamada polislerin sendika kimlik kartı takarak eylem yapan kalabalıklar arasına karıştığını ve provokatif eylemlerde bulunduklarını ileri sürdü. Thibault, Lyon ve Paris’te bu şekilde CGT kimlik kartı altında gizlenen polisleri kesin olarak tespit ettiklerini söyledi ve kalabalığa karışan polislerin eylemlerin sonunda olay çıkartarak televizyonlara şiddet görüntüleri sağladıklarını ve gerilim ortamı yaratmaya çalıştıklarını anlattı.
Sol Parti Başkanı Jean-Luc Mélenchon da geçtiğimiz Pazar günü benzer bir açıklamada bulunmuş, bazı kişilerin kortejlere girip taş atarak camları kırdığını ardından da polis kimlikleriyle ortaya çıktıklarını söylemişti.

Belçika İşçi Partisi’nden dayanışma eylemi
Belçika İşçi Partisi (PTB) ve gençlik örgütü, İki haftayı aşkın süredir grevde olan ve emeklilik yasasına karşı eylemlerini sürdüren Fransız işçileri ve öğrencileriyle dayanışmak üzere bugün 16:30’da Brüksel ve Liège kentlerindeki Fransız konsoloslukları önünde eylem yapacak.
Parti tarafından yapılan açıklamada eylemde sembolik olarak benzin bidonlarının dayanışma mesajlarıyla doldurulacağı belirtilerek şöyle deniyor: “2006’da başarmış oldukları gibi, Fransızların hükümetin yasayı geri çekmesi için verdikleri mücadeleyi destekliyoruz. Belçika’dan Fransa’ya akaryakıt gönderilmesini engelleme gibi dayanışma eylemlerini destekliyoruz.
Çünkü Fransa’daki gelişmeler bizi de ilgilendiriyor. Avrupa’nın her yerinde olduğu gibi Belçika’nın gelecekteki yönetimi de bizi en az üç yıl daha çalıştırmak üzer planlar yapıyor. “

İşgaller devam ediyor
Bazı sektörlerde (toplu taşıma, demiryolu gibi) grevin hafiflemesine karşın işgal eylemleri sürüyor. Sabah saatlerinde Tours’daki otobüs terminalinin işgal edilmesi sonucu kentte otobüs ulaşımı yapılamıyor.
Marsilya’da günlerdir toplanmayan çöplerin kenti kaplamasının ardından çöp toplama işçileri dün greve son verdiler. Bu sabah ise kentte, CGTsendikasının çağrısıyla yaklaşık 250 işçi çöp öğütme merkezini işgal ederek girişleri engelledi.

İstasyonların 5’te 1’inde benzin yok
Fransa’daki 12 rafinerinden 8’inde grev devam ederken, hükümetin grevi kırmaya dönük tüm çabalarına rağmen (depolardaki işgali polis zoruyla kaldırma, Belçika’dan tankerlerle benzin getirme, petrol rezervini uluslararası gerekliliklerin altına indirme) benzin istasyonlarındaki akaryakıt sıkıntısı devam ediyor. Dün akşam itibariyle ülkedeki istasyonların yüzde 20’sinde benzin kalmadığı açıklandı.

Rafineri grevi İsviçre’yi de vurdu
İsviçreli petrol şirketi Petroplus, Fransa’da devam eden rafineri grevinden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle rafinerilerinden birinde üretimi geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

------------------------------------
Sarkozy’nin adıyla anmaya alıştığımız Fransa şimdi işçilerin ve gençlerin emeklilik yasasına karşı direnişi ile anılıyor. Hükümetin emekli olma yaşını 62’ye, tam emeklilik yaşını ise 67’ye yükselten yeni emeklilik yasası gündeme geldiği ilk güden beri işçiler, öğrenciler ve halkın büyük çoğunluğu tarafından tepkiyle karşılandı. Yasanın Meclis gündemine gelmesiyle birlikte Fransa’da milyonlar sokağa çıktı, neredeyse her hafta 24 saatlik genel grevler yapıldı. Yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından ise sokaktaki mücadele büyük bir ivme kazandı. Çoğu sendika 24 saatlik grevi süresiz sürdürme kararı aldı, ülkedeki 12 rafinerinin tamamında yasa geri çekilene kadar grev başlatıldı, akaryakıt depoları işgal edildi. Demiryolu, karayolu ve havayolundaki grevler ulaşımı durma noktasına getirdi, bir nükleer enerji santralinde üretim yarı yarıya durduruldu, toplanmayan çöpler sokakları kapladı, yollar işçiler ve öğrenciler tarafından kapatıldı, liseliler liselerini işgal ettiler ve sokaklara çıktılar, 10’a yakın üniversite işgal edildi ve bu süreçte 3,5 milyon insan sokağa çıkarak yasayı protesto etti.

Meclis tarafından kabul edilen yasa geçtiğimiz hafta Senato’da görüşülmeye başlandı. Dün akşam itibariyle Fransız Senatosu yasanın son halini 151’e karşı 177 oyla kabul etti. Bu süreçte sürekli olarak “sonuna kadar gidileceğini” beyan eden hükümetin emeklilik yasası bazı anketlere göre halkın yüzde 71’inin karşı çıkmasına rağmen Senato tarafından kabul edilmiş oldu. 143 saat süren yasa görüşmelerinin V. Cumhuriyet Fransa’sının en uzun üçüncü görüşmeleri olduğu açıklandı.

Yasanın Senato tarafından da kabul edilmesinin ardından eylemlerin ve grevlerin sönümlenebileceği öngörülüyordu. Ancak görünen o ki Fransız işçi sınıfı ve Fransız halkı öngörüleri boşa çıkarıyor. Sendikalar, işçiler ve öğrenciler dün akşamki oylamanın ardından “devam” kararı aldılar. Sendikalar Perşembe gününü yeni bir eylem günü olarak ilan etti. Lise ve üniversite işgalleri ve rafinerilerdeki grev ise sürüyor.

Bu sayfada, pes etmeyen Fransa’dan gelişmeleri anı anına aktarmaya devam edeceğiz…

(soL - Fransa)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
FRANSA KARIŞTI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  ERMENİ TASARISI FRANSA’DA NEDEN GEÇTİ???
» FRANSA'DA OPERASYON
»  Fransa Afrika'dan milim kıpırdamadı
»  Fransa El Kaide ile müzakereye hazır ...........
»  Fransa'da İslamcı Örgüte Operasyon...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AKINCILAR :: DÜNYA :: EMPERYALİZM :: Ve Diğer (Emperyalizm)-
Buraya geçin: