[size=24][color:7125=red]
Tahran savaşa şimdiden hazır[/color]
[/size][size=18]
AB’nin İran’a karşı yeni yaptırımlar listesinde ulusal bankalar başta olmak üzere 66 bireysel ve kurumsal şirketin yer alması İranlı yetkililerin sert tepkisine yol açtı.
[img]
http://www.timeturk.com/images/news/160820101747484839100_2.jpg[/img]NAZENİN KAMDAR*
İlk tepkiyi, mecliste yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad dile getirdi. Ahmedinecad, canı gönülden bir dileğinin olduğundan söz etti: Avrupa’nın İran’ı tamamen ambargoya tabi tutmasını istiyordu. Konuşmanın ardından bazı milletvekilleri Britanya büyükelçisinin ülkeden kovulmasını talep etti.
Ahmedinecad Pars kanalıyla yaptığı söyleşide de ambargolara karşı tutumunu şöyle ifade ediyordu: “Yaptırım kararlarıyla bizi yıldıracaklarını mı zannediyorlar? Bunu asla yapamazlar. Onlar müzakerelerden bahsediyor. Biz baştan beri müzakere taraftarıyız. Müzakere masasından kaçan biz değil onlar. Biz kimseyle düşman değiliz. Biz aslında Batılılara acıyoruz. Bizim mantığımız var, yüz yüze konuşmaya yüzümüz var. Müzakere masasında kim kimi ikna eder önemli değil. Önemli olan dünyanın bizim sesimizi duymasıdır. Obama’yı dünya medyasının gözünün önünde konuşmaya davet ettim. Hâlâ cevap yok.”
Gelinen noktada görünen o ki, İran özellikle de son günlerde savaş ihtimalini göz önünde bulunduruyor ve her adımını bu ihtimale göre atıyor. Nitekim devlet gazetesi Kayhan ‘Savaş tehdidi’ başlıklı makalede şu iddiada bulunuyor: “Batı taraf olduğunu zannediyor. Dokuz yıldır bir yığın Taliban mensubuyla baş edemeyenler 70 milyon dini bütün insanla nasıl baş edecek? Biz müzakereye de savaşa da hazır bir toplumuz. Sözlerimizi diplomasiyle söyleyemezsek, yeri geldiğinde kendimizi savaşarak kendimizi ispat ederiz. Savaş her zaman diplomasiden daha kolaydır.”
Göründüğü gibi İran’da savaş ihtimalinden bahsediliyor. Oysa diğer ülkeler diplomasi yöntemlerini kullanmakta ısrar ediyor. Acaba İranlı yetkililerin bir bildiği mi var, yoksa bunların hepsi siyasi palavradan mı ibaret? Yanıtı belki yakınlarda öğrenebiliriz ama önemli gerçek şu ki, galiba müzakere masası İran için bir uzlaşma fırsatından çok savaş öncesi son hesaplaşma olarak görülüyor.
[/size]
Sürgündeki İranlı reformcuların kurduğu internet sitesi Roozonline, 4 Ağustos 2010