AKINCILAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AKINCILAR

AKINCILAR FORUM
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN.

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN. Empty
MesajKonu: HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN.   HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN. EmptyPtsi Ara. 06, 2010 6:14 pm



[img]http://anadoluhaberim.com/upload/resimler/haber/HİCRİYIL1432.JPG[/img]



Hicri Yıl'ın Özelliği

Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, hicri yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi, Müslümanların yılbaşı gecesidir.

Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.

İslamiyet’ten önce Araplar, Muharrem ayında harp etmek isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya koyarlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu. (Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır. Kâfirler, böylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler. Böylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya çalışırlar) mealindeki, Tevbe suresinin 37. âyet-i kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.

Kur'an-ı kerimde bildirilen ve dinde kullanılan Arabî ayların bir yılı, bir güneş yılından on gün kısadır. Hicri kameri aylar, hicri şemsi ve miladi aylara göre, on gün önce gelmektedir. Bunun için Müslümanların mübarek günleri veya geceleri, şemsi yıllara göre, her yıl on gün önce olur; çünkü mübarek günler, güneş aylarına göre değil, kameri aylara göre yapılır. Bütün ibadetlerde ve dini faaliyetlerde, kameri aylar yani hicri sene esas alınır. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri kameri aylara göre tespit edilir.

Laleli Camii imam-Hatibi Dr. Behlül Düzenli, bir hutbesinde Muharrem ayının önemini şöyle anlatıyor: “İslâm tarihinde birçok önemli olayın cereyan ettiğine inanılan Muharrem ayına girmiş bulunuyoruz. Muharrem ayı müslümanların takvim başlangıcı, hicri yılbaşıdır. Rasul-i Ekrem (sav) Efendimiz Mekke’de on üç yıl insanları Allah’a davet etti. Bu daveti kabul etmeyen müşrikler Hz. Peygamber ve müslümanlara büyük acılar çektirdiler. Bunun üzerine Hz. Peygamber Müslümanların Medine’ye hicret etmelerini emretti. Kendisi de miladi 622 yılında, Hz. Ebubekir ile birlikte Medine’ye doğru yola çıktı. İslâm tarihinde bir dönüm noktası olan bu mukaddes yolculuk daha sonra Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı kabul edilmiş, 1 Muharrem hicri yılbaşı olarak ilan edilmiştir.
Hicri aylar 12 dir ve toplam 354 gündür. Hicri Aylar şöyle sıralanır...

Muharrem - Safer - Rebiülevvel - Rebiülâhir - Cemaziyelevvel - Cemaziyelâhir - Recep - Şaban - Ramazan - Şevval - Zilkade - Zilhicce


Hicri günler güneş battıktan sonra başlar ve diğer gün güneş batımına kadar devam eder (Cuma gecesi dediğimiz halde Perşembe gün akşamdır miladi günde. Ama hicri günde o cumanın gecesidir ve cuma günü ertesi gün güneş batımına kadar devam eder).

Hicri yıl, ayın dolaşımını esas aldığından dolayı, miladi yıldan on bir gün daha azdır.

Hicri aylar, dünyanın güneş etrafında dönmesinden oluşan mevsimlere bağlı değildir. İslâmi bayramlar, her sene aynı ayda geldiği için farklı mevsimlerde gelir. Mesela, Ramazan ayı veya Hac mevsimi yaz aylarında gelebileceği gibi kış aylarında da gelebilir.

İslâmi gün ve geceler, ayın dolaşımını tamamladığı her otuz üç senede bir defa aynı güne gelir.

* İslâmi takvimlerdeki küçük farklılıklar aşağıdaki sebeplerden kaynaklanmaktadır:
a- Hilâlin ilk görünüşünü belirleyecek uluslararası standart bir ölçüm aletinin olmaması.
b- Hilâlin ilk görünüşünü belirlemede farklı ölçüm aletlerinin ve farklı yolların kullanımı.
c- Hilâlin gözetlendiği yerdeki hava durumu.

*DUA:[img]http://www.dinimizislam.com/Ekart/dualar/065.jpg[/img]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN. Empty
MesajKonu: Geri: HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN.   HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN. EmptyPtsi Ara. 06, 2010 7:30 pm

Muharrem demek aşure demek tabi aynı zamanda, manası büyük.

Hoş geldin 1432.

(Hamiş: Bu arada, Maya takvimi de ilerliyor ve son dönemler, son karanlık dönemin kapılarıda açılıyor.)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
HICRI YENI YILINIZ MÜBAREK OLSUN.
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» BARAT Kandiliniz Mubarek Olsun...
» KADIR GECENIZ Mubarek Olsun....
» hicri 15 asır hitabesi
» Pic Zihniyetin YENI ADI,YENI SAFAK...
» Hayırlı olsun...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AKINCILAR :: İlan-
Buraya geçin: