5 Aralık 2010 Pazar, 00:16 EKONOMİ
Avrupa Birliği, üyelerinin borcu yüzünden zor günler yaşarken Almanya Başbakanı Merkel’den uyarı geldi. Guardian, Merkel’in yeni sistem geliştirilmezse Euro’dan çıkabileceğini iddia etti
• Avrupa Birliği, üyelerinin borçları yüzünden zor günler yaşarken Almanya Başbakanı Merkel’den uyarı geldi. Guardian’ın haberine göre Merkel yeni sistem geliştirilmezse Euro’dan çıkabileceğini söyledi Üye ülkelerinin borçları nedeniyle zor günler yaşayan Avrupa Birliği dağılmanın eşiğine geldi. Özellikle AB’nin kurucusu ve en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’den çok çarpıcı uyarı geldi. Guardian’ın edindiği bilgiye göre Almanya Başbakanı Angela Merkel ilk kez, Euro için yeni bir sistem geliştirilmesi yönündeki çabaları başarısız olursa, ülkesinin Euro’dan çıkabileceğini söyledi. Gazetenin haberinde ekim ayında Brüksel’de yapılan ve ağırlıklı olarak Euro krizi ve İrlanda kurtarma planlarının tartışıldığı bir AB zirvesinde, akşam yemeği sırasında Merkel ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasında sert bir tartışma yaşandığı belirtildi. Merkel’in amacı Lizbon Antlaşması’nın yeniden değerlendirilmesi ve kurtarma fonları ve yatırımcıların kayıpları için kalıcı bir sistem oluşturulmasıydı. Almanlar ayrıca kurtarılan ülkelerin AB meclislerinde oy haklarını kaybetmesini de istiyordu.
10 AYDIR EURO KRİZİNE ÇARE ARIYORLAR
Brüksel’de 28 Ekim tarihinde düzenlenen ve AB’nin 27 üyesinin devlet ve hükümet başkanları ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Merkez Bankası başkanlarının katılımıyla gerçekleşen akşam yemeğindeki tartışmaya tanık olanlar Papandreu’nun Merkel’i ‘demokratik olmayan’ teklifleri masaya getirmekle suçladığını belirtti. Yemeğe katılan, Almanya dışındaki ülkelerin yöneticilerine göre Merkel “Eğer Euro böyle bir kulübe dönüşüyorsa, o zaman belki de Almanya buradan ayrılmalı” dedi. Euro’yu kurtarma mücadelesi 10 aydır sürüyor. Ancak Merkel’in bu sözleri Avrupa ekonomisinin itici gücü ve Euro’nun hayatta kalmasının temel dayanağı olan Almanya’nın ortak para birimini terk etme yönündeki ilk açıklaması oldu. • EKONOMİ SERVİSİ
Sözcüsü ‘Böyle bir düşünce yok’ dedi
Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, bu sözlerle ilgili açıklama yapmayı reddetti ancak tehdidin “akla yakın olmadığını” söyledi. Seibert, Başbakan’ın euroyu Avrupa’nın en önemli projesi olarak gördüğünü, kormuak ve savunmak istediğini ve hükümetin kesinlikle eurodan çıkmak gibi bir düşüncesi olmadığını belirtti. Sözcü, “Almanya euroya koşulsuz ve kesin bir biçimde bağlıdır” dedi.
Euro’yu bu hale 4 ülke getirdi
• Euro bölgesini borç krizine sokarak dağılmanın eşiğine getiren süreç Yunanistan’la başladı. Önce Yunanistan borç krizinden kurtulmak için AB ve IMF’den 110 milyar Euro yardım aldı. Ardından İrlanda da kaçınılmaz olarak aynı yola başvurdu. Şimdi ‘sıradaki’ ülke gözüyle bakılan iki isim daha var: Portekiz ve İspanya. Bu ülkeler içinde toplam kamu borcu en fazla olan ülke İspanya. Dünya Bankası’nın verilerine göre bu yıl ikinci çeyrek sonu itibariyle İspanya’nın 2 trilyon 165.9 milyar dolar borcu bulunuyor.
En borçlusu İspanya (Milyar $)
GSYH GSYH Toplam Bütçe İşsizlik
Ülkeler 2008 2010 borç açığı (%)
İspanya 1.397.3 1.364.4 2.165.9 -11.1 20.8
Yunanistan 336.6 322.5 532.9 -15.4 12.2
Portekiz 245.0 245.8 497.7 -9.3 10.6
İrlanda 184.9 173.6 2.131.2 -14.4 14.1