[img]
http://www.pressmedya.com/resimler/haber/amerikan%20havaalanı%20güvenliği.jpg[/img][size=24]
[color:6593=orange]
ABD'de 200 Milyon Dolarlık "Terörist Teşhis Programı" fiyaskoyla sonuçlandı
[/color]
[/size]
[size=18][color:6593=yellow]
Sadece 2008 yılında 160 bin yolcuyu sorgulayan, 3000 kişilik psikolojik eğitim almış polis sorgucuları, ülkeye 200 milyon dolara mal oldu, fakat tek bir kişiyi bile bulamadı
[/color]
Nick Allen/Telegraph
Los Angeles
200 milyon dolara mal olan davranış tespiti uzmanları projesi fiyaskoyla sonuçlandı.
ABD’de 2006 yılında kurulan ve "teröristlerin davranış motiflerini gözlemleyerek" tespit etmeye çalışan davranış polisi ekibi bu güne kadar her hangi bir başarı kaydedemedi.
11 eylül saldırılarından sonra güvenlik önlemlerine ciddi paralar akıtan, dünyanın bir çok yerinde kurduğu istihbarat örgütlenmeleriyle ABDye ikinci bir saldırıyı engellemeye çalışan, hava alanları gibi yerlerde bezdirici önlemler alan ABD ülkede başka saldırılar olmasını engelleyemedi.
Yaklaşık 3 bin kişilik bir ekipten oluşan güvenlik birimi ABD havalarında güvenliği sağlamak için yapılan önemli çabaların boyutunu gösteriyor.
ABD için 200 milyon dolara mal olan projede davranış polislerinin bu güne kadar bir tek "El Kaide yada başka bir İslamcı örgüt üyesini" bile durduramadığı ortaya çıktı.
2006 yılından beri psikolog polislerden oluşan görevliler 160’dan daha fazla havaalanda görünen bir çok güvenlik önlemi dışında gizli önlemler dahilinde görev yaptı.
Devlet İstatistik Enstitüsünün yaptığı araştırmaya göre 2004 yılından bu yana terörizm tehdidi olan 16 riskli kişi havaalanlarından 23 defa geçti.
Bu yılın başlarında projeyi yürüten taşımacılık güvenliği başkanlığı (TSA)kongre den projenin daha da büyütülmesini talep etti.
Birimin kurulmasına ön ayak olanlardan biri olan Folarida'dan Cumhuriyetçi bir senatör olan John Mica birimin geçen zaman içinde çok bürokratikleştiği için başarılı olamadığını söylüyor.
ABD’de alay konusu olan birim, kişisel hakları ve mahremiyeti ihlal etmekle de suçlanıyor.
İnsanların çapkınlık yapmak gibi başka durumlarda da garip davranışlar sergileyebileceklerini her garip davrananı paranoyak bir biçimde terörist muamelesiyle tutuklamanın insan hakları ihlali olduğunu söyleyen Cornegie Mellon Üniversitesi profesörü Stephen Fienberg programı bir utanç olarak nitelendiriyor.
Birimin icraatlarıysa ABD’de güvenlik önlemlerinin nasıl bir paranoyak seviyeye geldiğini göstermesi açısından oldukça ilginç.
Birim sadece 2008 yılında tam 160 bin yolcuyu "terörizm şüphesiyle" durdurmuş.
Bunlardan sadece yüzde birinden azı gözaltına alınmış ancak bunlardan hiç birinde terörist bir işarete rastlanmamış.
[/size]