AKINCILAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AKINCILAR

AKINCILAR FORUM
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ERMENİ MESELESİ VE ERMENİSTAN

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AZYA
Admin
Admin
AZYA


Mesaj Sayısı : 2611
Reputation : 38
Kayıt tarihi : 27/03/10

ERMENİ MESELESİ VE ERMENİSTAN Empty
MesajKonu: ERMENİ MESELESİ VE ERMENİSTAN   ERMENİ MESELESİ VE ERMENİSTAN EmptyCuma Nis. 30, 2010 1:19 am

CENGİZ ÇANDAR BU İŞGALDEN NE MEDET UMUYOR?


APA Haber Ajansı Genel Müdürü Vüsale Mahirkızı Odatv’ye yazdı…

27.04.2010 23:56



Kafkasya üzerine en çok yorum yapan yazarlardan olan [b]Cengiz Çandar[/b], Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 13 Mayıs 2009’da Azerbaycan Parlamentosu’nda Türkiye-Ermenistan ‘[b]normalleşmesini[/b]’ Dağlık Karabağ’ın dışında kalan Azerbaycan topraklarının Ermeni işgalinden kurtarılması koşuluna bağlayınca Türk Başbakanını Bakü’de şov yapmak ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ‘[b]ipoteğine[/b]’ vermekle suçlamıştı.
Bu tutumunu konuyla ilgili olarak Radikal’deki 23.04.2010 tarihli yazısında da devam ettiren Çandar şunları yazmaktadır :[b]'Yakın vadede, görünür bir gelecekte, Ermenilerin işgal altındaki Azerbaycan topraklarından çekilebilecekleri görünmüyor. Çünkü bu konu Karabağ’ın nihai statüsünün nasıl belirleneceğine ilişkin Azerbaycan ve Ermenistan’ın bir uzlaşmaya varmasına bağlı. Öyle bir durum da şimdilik hayli uzaklarda'[/b].
Evet, [b]AGİT Minsk Grubu [/b]çerçevesinde 1992’den beri yürütülen barış görüşmelerinde gelinen noktanın özeti Cengiz Çandar’ın da ifade ettiği gibidir: Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Özerk bölgesi dışında kalan 7 ilini işgal etmiş Ermeniler şimdi işgal ettikleri toprakları boşaltmadan Dağlık Karabağın ‘[b]bağımsızlığını tescil etmek amacıyla[/b]’ Azerbaycan’ı kendi topraklarının bir parçasında referandum yapmaya zorlamaya çalışmaktadırlar. Başka bir deyişle, işgal yolu ‘[b]bağımsızlık elde etmek[/b]’ ve bunu ‘[b]meşrulaştırmak[/b]’ istemektedirler.
146 bin nüfuslu Dağlık Karabağ Özerk bölgesinde yabancı ırka mensup sadece 300 kişinin yaşadığını hesaba kattığımızda Ermenilerin baskı unsuru olarak kullandıkları ‘[b]referandumdan[/b]’ hangi sonucun çıkacağını önceden görmek güç olmasa gerek.
Manda veya muz devleti olmayan herhangi bir ülkenin toprakları işgal altına düştükten sonra bu tür ‘[b]referandum[/b]’ şartını kabul etmesi imkansızdır. Azerbaycan’ın da Ermenilerin bu şartını kabul etmemesinden doğal hiçbir şey olamaz.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin ‘[b]normalleşmesini[/b]’ ‘[b]Ermeni işgali altındaki toprakların kurtarılması[/b]’ koşuluna bağlaması 1 milyon insanı mülteci statüsüne düşmüş bir ülke için hümanist yaklaşımdan başka bir şey ifade etmemelidir. Bu nedenle Cengiz Çandar’ın Azerbaycan topraklarındaki Ermeni işgalini bir tarafa bırakarak ve son yazısında olduğu gibi, işgali ‘[b]referandum koşulunun altyapısına dönüştürmek[/b]’ isteyen Ermenilere bir çift söz bile etmeden bunu Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki uzlaşmaya bağlama niyetini anlamak mümkün değildir.
Ortada bir işgal söz konusuyken Türkiye’nin Zürich protokollerinin yürürlüğe girmesi için bu işgalin ortadan kalkması koşulunu ileri sürmesinden doğal ne ola bilir? Azerbaycan’ın ‘[b]dili bir, dini bir kardeş bir ülke[/b]’ olmasını bir tarafa bırakalım: Türkiye bu koşulu toprakları işgal altında olan ve 1 milyon insanı mülteci durumuna düşmüş bir ülkenin durumunu göz önünde bulundurarak sırf insani gerekçelerle de ileri süremez mi? Çandar’ın ‘Parlak dışişleri bakanı’ diye nitelediği Ahmet Davutoğlu’nun ‘[b]komşularla sıfır sorun[/b]’ politikasının temelinde Türkiye’nin bu hümanist girişimleri yatmamalı mıdır? Türkiye Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmasını gündeme getirmeden, hatta bunu hümanist bir ön koşul yapmadan Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanmasına nasıl yardımcı ola bilir? Komşu ülke toprakları işgal altındayken bunu gündemin üst sıralarında tutmayan bir Türkiye bölgede nasıl etkin bir güç haline gelebilir?
Cengiz Çandar Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerde ‘[b]Bir millet, iki devlet[/b]’ paradigmasının geçerli olamayacağını iddia eden bir yazardır. O, Türkiye ile Azerbaycan arasında ‘Bir millet, iki devlet’ paradigmasının geçerli olması durumunda bunun Kuzey Irak yönetimiyle Türkiye Kürtleri için de aynı anlam taşıyacağını ileri sürmektedir.
Biraz geriye bakarsanız, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bölgeden sorumlu eski müsteşar yardımcısı ve ABD’nin Minsk Grubundaki eski temsilcisi Mattew Bryza’nın da bundan 3 sene önce Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde ilerleme kaydedilmesi için öncelikli hedefin ‘[b]Bir millet, iki devlet[/b]’ paradigmasının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ettiğini göreceksiniz..
Evet, Azerbaycan topraklarının Ermeni işgalinden kurtarılmasını bir koşul haline getiren Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirmemesi için Cengiz Çandar’a nereden ve ya kimden yeni bir mesaj gelmesi lazım acaba?
[b]Vüsale Mahirkızı
APA Ajansı[/b]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ERMENİ MESELESİ VE ERMENİSTAN
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Iskence ve Filistin Meselesi S.Mirzabeyoglu..
»  ERMENİ TASARISI FRANSA’DA NEDEN GEÇTİ???
» ERMENİ ÖLDÜRMEDİK DEDİ, SİLİVRİ’Yİ BOYLADI
» FÜZE KALKANI: NATO'DAN ÇIKMAK HAYAT MESELESİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AKINCILAR :: DÜNYA :: SAVAŞ :: Çeçenya ve Kafkaslar-
Buraya geçin: