[b]Yeni bir istikrarsızlık dalgası Rusya'yı bir ülke olarak yok edecek[/b]
14 Nisan 2010
Geçenlerde yayınlanan uluslararası bir araştırmanın sonuçları Rusya'nın şu anda yeni bir istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğuna işaret etti.
Bu yüzden Çin, AB ve ABD baskısı altında Moskova'nun BDT üzerindeki etkisinde belirgin bir azalma oldu. Rusya'nın farklı parçalara bölüneceği tahmin ediliyor.
Düşük kalitede kamuve hammadde ekonomisi yönetimi Rusya'yı yeni krizlere doğru dönüştürüyor. Rusya'nın Sovyet sonrası ülkelerde bölge lideri statüsü şu anda tehdit altındadır. Rus Nezavisimaya Gazeta'nın bildirdiğine göre Çağdaş Çalışmalar Enstitüsü tarafından "Kriz-sonrası Gelişim Modelleri" başlıklı uluslararası çalışmaların sonuçları bunu kanıtlamıştır.
Uluslararası çalışma Çin, Japonya, Hindistan, ABD ve Rusya'yı da içeren 57 ülkeden 300 civarında uzman için bir anket hazırladı.
Ekonomistler, bilim adamları, finansal uzmanlar, lider şirketlerin sahipleri kadar politikacı ve bürokratlardan Uzmanlar Grubu oluşturuldu.
Uzmanların büyük çoğunluğu (yaklaşık %85) önümüzdeki on sene içinde gelecek olan yeni bir kriz dalgası bekliyor ve bunun sonucunda Rusya'nın bir ülke olarak sonunda yıkılabileceğini söylüyor. Bununla birlikte çok sayıda uzman 2009 yılının krizin sadece bir dönüş noktası değil ayrıca Rusya'nın dağılması için uzun bir sürecin başlangıcı olduğunu söylemişlerdi.
Ve eğer mevcut krizin nedeninin mali sektörde yattığının altını çizersek, yeni gelecek olan krizin kökleri medeniyet (jeopolitik) alanına uzanacaktır. Yabancı uzmanların bahsettikleri yeni krize ekonomik alandaki etkinin yeniden dağılımı ve teknoloji liderliği için şiddetli rekabetde eşlik edebilecektir.
Kaybedenler arasında zayıf yönetimi, istikrarsız ekonomisi ve azalan nüfusuyla birlikte hatta kendi gıda stokları ve silahlarının da kendilerine yardım edemeyeceği ülkeler olacaktır. Uluslararası uzmanların sonuçları gelecek krizin potansiyel kurbanları için olan bütün kriterleri karşıladığını söyleyerek Rusya'da bir dağılma ve çöküşün yaşanacağını öneriyor.
Uzmanların ortak fikri: Hammaddeye dayalı gelişimin ve devlet yönetiminin yetersiz oluşu Sovyet sonrası alanda Rusya'nın konumunu ciddi bir şekilde zayıflatıyor, işbirliği yapılmasını cazibesiz hale getiriyor ve entegrasyon kararları vermeyi güvenilir kılmıyor.Bu sene Mart ayı içinde "BDT'te Rusya'nın Ekonomik çıkarları ve amaçları" başlıklı bir INSOR uzmanlarının raporunda Rusya'nın BDT te ekonomik etkisini kaybetme tehlikesi olduğu belirtilmişti.
AB, ABD, Çin ve Türkiye'den gelen rekabet Rusya ve BDT ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri bozulması demektir. Bu, örneğin BDT'in toplam ithalat ettiği yüksek işlenmiş ürünlerindeki Rus ihracatı 1.5-2 kat civarında büyük bir düşüşle kendini gösterdi.
INSOR uzmanları "Rusya, Topluluğun ortak kalkınması için artık kabul edilmiş bir stratejik partner değildir. Ekonomik olarak Çin ve özellikle E, Rusya'nın bu rolünü almaya hazırdır" dedi. Bundan başka, yabancı (dış) pazarlarda Rusya ve diğer BDT ülkeleri başlıca bir dizi ürün- başlıca ham madde- partneri olmaktan ziyade birer rekabetçidirler ve buda onlar arasındaki tezatları yoğunlaştırıyor.
[b]Kavkaz Center[/b]