KAMBUR iKi KAT BUYUDU
[font:981a=verdana][size=9][b][color:981a=red]Başbakan Erdoğan öğrenci ve velileri dershane kamburundan kurtaracağı sözü vermişti ama son 7 yılda yaşanlar kamburu büyüttü[/color][/b][/size][/font]
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, 5 bin 250 TL’lik dershane borcunu ödeyemediği için annesinin cezaevine girmesinin ardından, duruma dayanamayıp intihar eden 18 yaşındaki Soner Semih Sipahi, gözlerin yeniden dershanecilik sistemine çevrilmesine neden oldu.
Türk Eğitim-Sen’in araştırması, 2002 yılından bugüne kadar dershane ve öğrenci sayısının neredeyse yüzde yüz artış gösterdiğini ortaya koydu. Artıştan kârlı çıkan dershaneler ise sadece üniversite sınavına ve SBS’ye hazırlananlardan yıllık ortalama 2 milyar 632 milyon 339 bin TL kazanıyor. Bu kadar büyük bir kâra rağmen dershaneler en küçük bir alacaklarının bile peşini bırakmıyor. Eğitim kurumu oldukları iddia edilen dershanelerin aslında kâr amaçlı ticarethaneler olduğu da böylece bir kez daha ortaya çıkıyor.
[b]BAŞLAMA YAŞI 10’A İNDİ[/b]
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, tüm Türkiye’yi üzüntüye boğan acı olayın sorumlusu olarak “Mevcut sistemi ihdas eden” Milli Eğitim Bakanlığı’nı gösterdi. Dershaneye başlama yaşının 10’a kadar düştüğünü SBS, YGS derken, öğrencilerin sınav cenderesinden kurtulamadığını belirten Koncuk, sayıları binlerle ölçülen dershanelerin büyük bir pazar haline geldiğini kaydetti.
[b]4 BİN 193 DERSHANE[/b]
Açıklamaya göre, 1994 yılında 1089, 2002 yılında da 2 bin 122 dershane varken; bugün dershane sayısı 4 bin 193’e ulaştı. Dershaneye giden öğrenci sayısı 1994 yılında 317 bin 217, 2002 yılında 606 bin 522 iken, bugün öğrenci sayısı ise 1 milyon 174 bin 860. Buna göre 1994 yılından bugüne dershane sayısı yüzde 285, öğrenci sayısı da yüzde 270 artış gösterdi. 2002 yılından 2010 yılına kadar ise dershane sayısı yüzde 97.59, öğrenci sayısı da yüzde 93.56 oranında arttı.
[b]2 MİLYARIN ÜZERİNDE GELİR[/b]
Öğrencilerin ortalama 3 bin TL dershane ücreti ödediği düşünüldüğünde, dershanelerin yıllık kazancının 1 milyar 822 milyon 245 bin TL olduğu belirtilen açıklamada, “SBS için 5. 6. 7. ve 8. sınıfta dershaneye giden öğrencilerin sayısı da 540 bin 063’tür. Dershanelerin SBS için öğrencilerden yıllık 1500 TL aldığını düşünürsek, yıllık kazançları 810 milyon 94 bin 500 TL’dir. Buna göre dershaneler sadece üniversite sınavına ve SBS’ye hazırlananlardan ortalama 2 milyar 632 milyon 339 bin TL kazanmaktadır” denildi. (Ankara/ANKA)[b]
MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇUBUKÇU’YA SORULAR[/b]
CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Topuz, önergesinde, Fethiye’de annesi, dershane ücretini ödeyemediği için hapis cezası alan 18 yaşındaki Soner Semih Sipahi’nin intihar ettiğine dikkat çekti. Topuz Milli Eğitim Bakanlığı’nın olayları film gibi seyrettiğini belirttiği önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
*Bir çocuk yoksulluk yüzünden okulunu bırakmak zorunda kalıyorsa bu konuda Milli Eğitim Bakanı olarak hiç mi bir sorumluluğunuz yok?
*Eğitim ve öğrenimde fırsat eşitliği kapsamında yoksul öğrenciler için bir çalışmanız var mı?
*Eğitime ulusal gelirden daha fazla pay ayırmak ve kamusal eğitimi daha nitelikli hale getirmek için ne gibi çalışma yapmaktasınız?
*Dershaneler eğitimin bir parçası olarak görülüyorsa fakir öğrenciler için de mutlaka bir plan olmalı, bu konuda bir çalışmanız var mı?
Dershane borcu yüzünden intihar eden gencin annesi tahliye olmasının ardından oğlunun mezarına gitti. Kardeşleri ve eşiyle birlikte mezara gelen anne Sipahi’nin bitkin olduğu gözlendi. Yakınları tarafından kolundan tutularak mezara getirilen anne Sipahi, oğlunun mezarının üstüne kapanarak uzun süre gözyaşı döktü. Zaman zaman baygınlık geçiren anne Emine Sipahi, “Beni demir kapılar ardına kapattılar, aşıp gelemedim oğlum. Topraklara layık değilsin. Hani ağlamama dayanamazdın neden ağlattın beni?” diyerek gözyaşı döktü.
[size=12]07/04/2010 [font:981a=Times New Roman TUR]EVRENSEL[/font][/size]