AKINCILAR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AKINCILAR

AKINCILAR FORUM
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Google iş mi yapıyor siyaset mi?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

Google iş mi yapıyor siyaset mi? Empty
MesajKonu: Google iş mi yapıyor siyaset mi?   Google iş mi yapıyor siyaset mi? EmptyC.tesi Ocak 30, 2010 7:43 pm

[img]http://www.dunyabulteni.net/images/author/1611_b.jpg[/img]

[color:818d=red][size=24]
Google iş mi yapıyor siyaset mi?[/size]
[/color]
[color:818d=yellow]
Jin Canrong[/color]

Google, geniş bir örgütlenmesi, büyük bir şöhreti olan bir internet şirketi ve bir iş modeli olarak dünya çapında başarının altına imza attı. Fakat şu anki durumu, insanları hakkaten şaşkına çeviriyor. Google, Çin'e siyasi bir gözdağı verdi, ki büyük şirketlerin pek çoğunun sakınmak için ellerinden geleni yaptığı bir şeydir bu.

Google son birkaç gündür Çin pazarını terk etmekle tehdit ediyor – batı medyasının göklere çıkardığı ve Çin'i eleştirmek için bir fırsat olarak kullandığı bir hamle. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Çin'i eleştirdi; Kongre üyeleri ise daha sert ifadeler kullandı. Google bu olayda fırtınanın merkezidir ve rolü açıktır ki değişmektedir.

Google'ın olayın başındaki şikayeti, sunucularına "saldırı" düzenlenmesiydi. Şikayetin yönü daha sonra değişti ve Çin'den internet sansürüne bir son vermesini istemeye vardı. İnternet güvenliği gibi müşterek bir problemden Çin'in kanunlarını değiştirmesini talep etmeye vardırdı işi. Çin halkını çok şaşırtan bir harekettir bu.

Google iş mi yapıyor siyaset mi? Şayet iş yapıyorsa, o halde iş dünyasının sınırları dâhilinde durmayı bilmelidir. Şayet bir ihtilaf varsa üzülmeye gerek yok; tüm problemler iş dünyasının kanallarıyla çözüme kavuşturulacaktır. Fakat Google Çin siyasetini ve sosyal reformunu etkilemeye çalışıyorsa, bu durumda iş değişir.

Şu an Çin'in internet erişimini idâresiyle ilgili olarak bir tartışma var fakat gidilecek herhangi bir değişiklik, Çin'in durumuyla tam uyum içerisinde olmalı ve bir karar verirken temel standart olarak Çin toplumunun değişime göstereceği müsamahayı hesaba katmalıdır.

Çağdaş Çin toplumu zaten kayda değer ölçüde açık fikirlidir ve internetin büyümesi, Çin toplumunu sürekli olarak ileriye götürmektedir. Çin gelecekte kaçınılmaz olarak daha da açık olacaktır. Bununla birlikte, değişim süreci hızının da bir sınırı vardır. Bir gecede olmayacak tüm bunlar. Çin kapılarını ne kadar genişlikte açmalı? Çin, geleceğe giden yolun taşlarını nasıl döşemeli? Bu adımlar, bizzat Çin halkı tarafından atılmalı ve de planlanmalıdır. Dış dünyanın kanaatleri, istişare niteliği taşır. Teknolojisi ne kadar ileri olursa olsun, ne kadar bol kaynakları olursa olsun, toplumun değişim hızını kontrol etmek isteyen bir internet şirketi kesinkes küstahlaşmış demektir.

Google üç yıldır Çin'de iş yapıyor fakat görünene bakılırsa Çin toplumunun tarihini ve bugünkü meselelerini ancak çok sınırlı kavramış. Çin egemen bir devlettir, 19.yüzyıla ait bir kuruluş değildir. Yabancı şirketlerin sınır-ötesi hakları yoktur. Çin kanunlarının sınırları dışında Çin'de iş yapmaya çalışan herhangi bir kimse, 21. yüzyıl Çin'ini anlamamış demektir. Yapıcı eleştiri ve batı toplumunun iyi niyetli tavsiyeleri ve çokuluslu şirketler şüphe yok ki Çin'in kalkınmasına destek verecektir. Fakat gizli siyasi gündemlere sahip olmak ve Çin'i pes etmeye zorlamak için tehdit etmek söz konusu olamaz.

Google, Çin'in internet sansürüne bir son vermesini istiyor. Mashable'da yayınlanan bir makalede belirtildiği gibi "Çin'in kurallarını değiştirmesini, itiraz edilebilir içeriğin (mesela porno), bilgi ve en vahşi görüntüleri süzgeçten geçirmeden vatandaşlarının erişimine izin vermesini istemek saçmalıktır."

Çin, bazı batılıların eleştirileri sırasında da büyümeyi sürdürmüştür nitekim. Dolayısıyla Google'ın fitillediği eleştiriler büyük bir marifet değildir. Bununla birlikte, Google'ın Çin'den çekilmesine batı medyasının verdiği destek, Çin halkını daha bir ihtiyatlı olmaya itmiştir.
İngiltere'nin Guardian'ı, Google'ın bir hesaplaşmaya girmek istemesi durumunda internet dünyasının yarılıp bölüneceğini tahmin ediyor. Çin elbette ki bunun olmasını istemiyor ama Çin hiçbir sıkıntıdan korkmuyor ve böylesi ihtimallerin kendisini rehin almasına izin vermeyecektir. Çin toplumu, Google'ın tehdidine karşı birlik içinde hareket etmelidir.

Pek çok Çinli, Google arama motorunu kullanmak istiyor. Google'ın Çin'de olmaması durumunda Çin halkının internet faaliyetlerinde geçici bir aksama olacaktır. Dolayısıyla Google'ın Çin'de kalması bizi memnun eder; bazı ayarlamalar yapmalı ve Çin kanunlarını benimsemelidir. Şayet Google gitmekte ısrar ederse, büyük bir marifet olmaz bu. Google kendisini Çin pazarından etmiş olur.

Kaynak: Nanfang Daily
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
GÖLGE

GÖLGE


Mesaj Sayısı : 1231
Reputation : 36
Kayıt tarihi : 16/05/09

Google iş mi yapıyor siyaset mi? Empty
MesajKonu: Geri: Google iş mi yapıyor siyaset mi?   Google iş mi yapıyor siyaset mi? EmptyPtsi Kas. 08, 2010 3:57 pm



[img]http://www.dw-world.de/image/0,,905074_4,00.jpg[/img]

[size=24][color:7821=red]
Google sınırı aştı! [/color]
[/size]
Orta Amerika’daki Nikaragua’ya ait askeri bir birlik komşu Kosta Rika’ya girdi. Ordu, “bir hata oldu, planlama aşamasında Google’ın harita hizmetini kullandık” dedi. Google’daki hata giderildi ancak gerginlik sürüyor.



Google veri güvenliği konusunda yeterince titiz davranmadığı gerekçesiyle yöneltilen eleştirilerden başını kaldıramazken, uluslararası anlaşmazlıkların da kaynağına oturdu. İki ülke medyasında yer alan haberlere göre Google'ın harita hizmeti Google Maps'teki hata, hafta sonunda iki ülke arasında gerilime neden oldu. Buna göre geçtiğimiz hafta Nikaragualı bir birlik komşu Kosta Rika sınırını yanlışlıkla aştı ve bunun sorumluluğunu da Google'a yükledi. Taraflar arasındaki anlaşmazlığın boyutunun büyümemesi için konuyla ilgili bir arabulucu devreye girdi.


[img]http://www.dw-world.de/image/0,,2871349_4,00.jpg[/img]

Kosta Rika'nın en büyük gazetesi ‘La Nacion'un haberine göre, Atlantik Okyanusu'na yakın iki ülke sınırı Nikaragua askerleri tarafından aşıldı. Askerler oradaki Kosta Rika bayrağını indirerek yerine Nikaragua bayrağı dikti. Ayrıca bölgede kamp kuran birlik, San Juan Nehri'ni kazarak, toprakları kıyıya boşaltmaya başladı.

Nikaragua'dan yapılan resmi açıklamada, amacın bir işgal ya da çıkarma olmadığı ve bir yanlışlıktan kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada görev rotasının planlamasını yapan komutanın sınırı Google Maps sitesindeki haritadan aldığı ve buradaki hata sonucunda da askerlerin Kosta Rika sınırını aştığı vurgulandı.

Google yanlışlığı doğrulayarak, hatanın derhal düzeltildiğini duyurdu. Ancak sorun bununla da aşılmış sayılmaz. Amerikan Devletleri Örgütü, Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza'yı iki ülke arasındaki anlaşmazlığın derinleşmemesi için arabulucu olarak atadı. ‘La Nacion' gazetesinin haberine göre, Kosta Rika'nın Devlet Başkanı Laura Chinchilla, “açıkça belli olmasına rağmen Nikaragua askerlerinin bölgeyi boşaltmakta acele etmediği” suçlamasında bulundu.


[img]http://www.dw-world.de/image/0,,2378982_4,00.jpg[/img]

‘Sydney Morning Herald' gazetesiyse, Nikaragua Dışişleri Bakanı Samuel Santos'un Google'a resmi bir talepte bulunarak, kendi nazarlarında doğru olan sınırı değiştirmemesini istedi.

Kosta Rika'nın kendine ait bir ordusu bulunmuyor, sınır güvenliğinden polis kuvvetleri sorumlu.

© Deutsche Welle


afp (MK/BK)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Google iş mi yapıyor siyaset mi?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» SİYASET VE İSTİHBARAT ILACI...
» Google Earth 4.3’te yeni özellikler!
» google çeviri
» Google Chrome 4.0
»  Google bir istihbarat merkezi mi?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AKINCILAR :: ILIM-TEKNOLOJI :: ILIM ve TEKNOLOJI-
Buraya geçin: